NavMenu

Ryanair u avgustu nastavlja letove iz Banjaluke?

Izvor: Capital Utorak, 21.07.2020. 11:55
Komentari
Podeli
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović rekao je da postoje najave da bi Ryanair od avgusta trebalo ponovo da počne da leti sa banjalučkog aerodroma, ali to zavisi od epidemiološke situacije.

- Sa aerodroma u Banjaluci odvija se saobraćaj prema Beogradu. Početkom jula krenuo je čarter saobraćaj za Tursku - rekao je Popović.

Govoreći o situaciji u Aerodromima Republike Srpske i mogućnosti letova na novim relacijama, Popović je naveo da je Aerodrom Banjaluka lani bilježio odlične rezultate, oko 150.000 putnika je prevezeno, ali je ograničavanjem kretanja zbog pandemije virusa korona u svijetu zaustavljen trend razvoja putničkog saobraćaja kod nas, u regionu i Evropi.

Teku radovi na gralištima

On je naglasio da, uprkos poteškoćama zbog pandemije virusa korona, ni u jednom trenutku nisu bili obustavljeni radovi na gradilištima u Srpskoj, a izvođači na svim aktivnim gradilištima nastoje da održe predviđenu dinamiku.

Popović je naveo da je sporazumom između BiH i Srbije o izgradnji autoputa od Beograda do Sarajeva, koji će se nastavljati kroz Srpsku, definisana gradnja mosta u Rači i zajedničkog prelaza na teritoriji Srbije, a koje će i finansirati Srbija.

- Dužina trase od Vukosavlja, Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom je 68 kilometara. Već je usvojen Prostorni plan Bijeljine, a Narodna skupština Srpske usvojila je Plan parcelacije za auto-put, dionica Brčko-Bijeljina-granica Srbije. U toku je postupak eksproprijacije nepokretnosti za ovu dionicu, a plan parcelacije za dionicu Vukosavlje- Brčko je na javnom uvidu, nakon čega bi trebalo da bude upućen na usvajanje u Narodnu skupštinu Srpske - kaže Popović.

Kada je riječ o gradnji auto-puta od Banjaluke do Prijedora, odnosno Novog Grada, Popović je naveo da je ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju ovog autoputa potpisan u decembru 2018. godine i predviđen je period od pet godina za projektovanje i izgradnju.

On je dodao da je koncesionar bio u obavezi da u roku od godine ispuni određene uslove, među kojima su završetak idejnog projekta, pribavljanje lokacijskih uslova, završetak procjene uticaja na životnu sredinu i izrada studije izvodljivosti.

- Kako je riječ o složenom projektu, koncesionaru je ostavljeno dodatno vrijeme za te aktivnosti. Prijedlog plana parcelacije je bio na javnom uvidu, u toku je analiza pristiglih komentara i primjedbi, a u narednom periodu u proceduru će biti upućen konačan dokument, nakon čega će biti poznata trasa autoputa. Očekujemo da će koncesionar ispoštovati obaveze - istakao je Popović.

Pri kraju prva faza rekonstrukcija Željeznica RS

On je rekao da traje i projekat restrukturisanja Željeznica Republike Srpske i da se može reći da se privodi kraju prva faza koja se tiče finansijskog restrukturisanja.

- Izmirene su obaveze prema radnicima i Srpskoj. Izabran je konsultant koji će voditi organizaciono restrukturisanje, a očekujemo i početak vlasničkog restrukturisanja. Očekuje se i sjednica Skupštine povjerilaca. Trebalo je da bude 21. maja, ali je zbog virusa odgođena. U toku je i izbor konsultanta koji će predložiti višegodišnje ugovore sa Republikom u vezi sa održavanjem infrastrukture i subvencionisanjem putničkog saobraćaja - kaže Popović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.