NavMenu

Voća u RS nema ni za domaće tržište, očekuju se više cijene

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 21.07.2020. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je za Srnu da će rod pojedinih vrsta ove godine biti prepolovljen, a kad su u pitanju šljiva i breskva gubice će biti i mnogo veći.

Prema njegovim riječima, zbog izuzetno loše godine, u Srpskoj će biti manjak domaćeg voća na tržištu, zbog čega će cijena biti mnogo veća.

- Kad je jabuka u pitanju, gubici su oko 50%, dok je rod kruške umanjen i za više od 60%. Proizvođači breskve i šljive imaju najveće gubitke. Na području Majevice gubici šljive su oko 80%, dok je u Potkozarju šteta stoodstotna - rekao je Dojčinović.

On je dodao da je rod maline, takođe, prepolovljen, ali da će malinari dobrim dijelom nadoknaditi gubitke dobrim kvalitetom i cijenom ovog voća.

- Problem je što je rod pojedinih kultura, kao što je jabuka, bio slabiji i prošle godine, tako da nemamo zaliha, pa će kompletna industrija koja se temelji na ovom voću biti veoma skupa - istakao je Dojčinović.

Voćari iz Srpske, tvrdi on, neće biti u mogućnosti ni da snabdiju domaće tržište, ni da obezbijede dovoljne količine jabuke za izvoz u Rusiju.

Dojčinović je podsjetio da je ova godina za voćare loše počela s nepovoljnim vremenskim uslovima, a da im je probleme izazvala i epidemija virusa korona.

- Zbog loše epidemiološke situacije, strahujemo da ćemo imati problema i sa organizovanjem berbe - rekao je Dojčinović.

On je pohvalio potez Vlade Republike Srpske, kojim će javne ustanove imati opbavezu da kupuju domaće proizvode.

- Voćarima to mnogo znači, pogotovo sitnijim proizvođačima. Oni bi na taj način imali sigurne kupce, a naše ustanove kvalitetan domaći proizvod - napomenuo je Dojčinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.