Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 21.07.2020.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lideru EU postigli dogovor o zajedničkom budžetu od 1,8 biliona evra do 2027.

(Foto: Pixabay.com/Capri23auto)
Lideri EU 27 postigli su dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu u iznosu od 1.824 mlrd EUR za period od 2021. do 2027.godine.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kaže da su se "teški pregovori u teška vremena" završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope, prenosi Tanjug.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 mlrd EUR uz 750 mlrd EUR koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

- Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornost, solidarnost, kao i vjeru u zajedničku budućnost. Vjerujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lansirati u budućnost - poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom "prvi put u istoriji EU" budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

- Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvijek postoji mogućnost da se dođe do rješenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prebrode prepreke i zajedno krene u budućnosti - poručio je Mišel iz Brisela.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije kovid 19 koja je odnijela 600.000 života i koja nastavlja da utiče na život svih.

- Mi imamo različita mišljenja i pristupe, ali smo poslali snažnu poruku svetu i Evropljanima da dijelimo iste vrijednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno - zaključio je Mišel.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.