NavMenu

BH Gas i Plinacro produžili saradnju na tri godine - Cilj intenziviranje aktivnosti na realizaciji interkonekcijskih projekata BiH i Hrvatske

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 20.07.2020. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Nacionalni operateri plinskih transportnih sistema Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine - Plinacro i BH-Gas, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i saradnji u trajanju od tri godine, priopćeno je iz Plinacra.

Kako se navodi u priopćenju, nastavak je to dugogodišnje uspješne saradnje započete 2006. godine koja, uz osiguravanje kontinuiteta, za cilj ima intenziviranje zajedničkih aktivnosti u svrhu pripreme i realizacije projekata povezivanja plinskih transportnih sustava susjednih zemalja na tri poveznice.

Riječ je o južnoj interkonekciji na pravcu Zagvozd - Imotski - Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar, potom sjevernoj na pravcu Slobodnica - Brod - Zenica, te zapadnoj interkonekciji na pravcu Lička Jesenica - Rakovica - Tržac - Bosanska Krupa s odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu.

- Realizacijom tih interkonekcijskih projekata između Hrvatske i Bosne i Hercegovine osigurava se diversifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom za Bosnu i Hercegovinu (preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko - jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije) te povećanje tranzita prirodnoga plina kroz Republiku Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

Kako se napominje, poštujući propisane mjere kriznih štabova obiju država vezane uz pandemiju COVID-19, predstavnici Plinacra i BH-Gasa Memorandum su potpisali odvojeno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.