Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.07.2020.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Lopare pokrenula inicijativu za brendiranje majevičkog sira "zarac"

Ilustracija (Foto: Pixabay / AlbanyColley)
Projekat brendiranja majevičkog sira, na užem geografskom području poznatijeg pod imenom "zarac", pokrenuo je načelnik opštine Lopare Rado Savić zajedno sa Zoranom Pavlovićem, ekonomskim stručnjakom , koji sarađuje sa pisanim i elektronskim medijima kao ekonomski analitičar.

Opština Lopare zajedno sa Pavlovićevom konsultantskom firmom Havreks Banja Luka, uz podršku USAID-a i švedske razvojne agencije realizuje ovu inicijativu preko Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II pod nazivom Farma II, saopštila je Opština Lopare.

- Ovo je jedan veoma zanimljiv i važan projekat za našu opštinu koji se realizuje da bi došli do brendiranog proizvoda majevičkog sira "zarac", koji će naći svoje mjesto na tržištu, a naše žene, naša poljoprivredna gazdinstva, odnosno domaćini će moći da taj proizvod prodaju i plasiraju – istakao je Rado Savić, načelnik Lopara.

Savić je dodao da je cilj projekta da proizvodnja zarca koja i sada postoji bude podignuta na jedan viši nivo, da to bude organizovano, da bude dobro i bezbijedno upakovano i da nađe svoj put do tržišta i da u ovaj projekat uđe značajan broj ljudi, koji će od toga imati koristi, a lokalna zajednica prepoznatljivost po tom proizvodu, kao jednom od proizvoda zdrave hrane sa Majevice.

Ne krijući svoj optimizam Zoran Pavlović, konsultant i koordinator projekta je istakao: - Dobili smo podršku i zadatak da projekat zajedno uradimo tako što ćemo povezati sve u proizvodnji i preradi sira, a takođe i one koji su zainteresovani da učestvuju u kreiranju poljoprivredne zadruge, koja će imati tu ideju da zajedničkim radom brendira sir zarac, ali naravno da i drugi proizvodi, koji su u domenu prerade mlijeka budu brendirani, dakle da napravimo jedan proizvod, a da to bude način na koji će se brendirati i drugi proizvodi iz sektora proizvodnje mlijeka. -
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.