NavMenu

Položen kamen temeljac za prvu domaću fabriku automobila u Turskoj

Izvor: B92 Ponedjeljak, 20.07.2020. 08:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u subotu je položio kamen temeljac za gradnju fabrike za proizvodnju prvog automobila turske proizvodnje.

Najavio je da će fabrika biti gotova u roku od 18 mjeseci, a prvi automobil će biti proizveden u posljednjem kvartalu 2022. godine, izvijestio je TRT.

Kamen temeljac za fabriku, u kojoj će se proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem decembra prošle godine, postavljen je u Bursi.

Erdogan je istakao kako je riječ o ostvarivanju 60-godišnjeg sna, a podsjetio je kako je vijest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i cijelim svijetom, prenosi Indikator.

Govoreći o fabrici, naglasio je kako će ovaj kompleks iz temelja promijeniti percepciju fabrike kod ljudi.

- Ono što danas počinjemo da gradimo nije samo fabrika. Ovo je ogroman kompleks za proizvodnju s različitim postrojenjima koji će iz temelja promijeniti percepciju fabrike kod ljudi - poručio je Erdogan.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank rekao je kako će prvi turski automobil biti pametni automobil i prijatelj okoline, kao i da će biti proizveden u postrojenju koje će takođe biti prijatelj okoline.

Turska je krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.


Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175.000 primeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.