NavMenu

Rastu cijene goriva u RS - Naftni distributeri poštuju iznose marži

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 20.07.2020. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Rafinerijske cijene nafte i naftnih derivata u regionu posljednji mjesec u konstantnom su porastu, što se odrazilo i na poskupljenje goriva na benzinskim pumpama širom Srpske, a prema najavama pojedinih naftaša, vozače do kraja iduće sedmice očekuje dodatni skok od oko pet feninga po litru.

Cijene goriva na pumpama u Srpskoj proljetos su bile na minimumu zbog epidemije virusa korona koja je srozala privrednu aktivnost širom svijeta, što je automatski uticalo na nagli pad cijene barela nafte na svjetskoj berzi.

Generalni direktor firme Nešković Jovica Vučković kaže da je u posljednjih dvadesetak dana na njihovim pumpama gorivo poskupjelo za oko deset feninga, naglasivši da litar dizela, u zavisnosti od regije, košta između 1,64 i 1,69 KM, benzina od 1,69 do 1,72 KM, dok je auto-gas na svim pumpama 0,89 maraka.

- Očekujem da do kraja iduće sedmice cijene podignemo za dodatnih pet feninga. Krenućemo od Banjaluke pa sve do Trebinja, a razlog je rast cijena nafte na svjetskoj berzi - kazao je Vučković i dodao da bi realna cijena goriva, s obzirom na troškove i namete, trenutno trebalo da bude oko 1,79 KM po litru, naglasivši da je na svim "Nešković" pumpama taj iznos niži.

Direktor Krajinapetrola Milovan Bajić ističe da u posljednjih mjesec dana svakodnevno rastu rafinerijske cijene nafte i naftnih derivata, te da će dalji razvoj situacije diktirati situacija i vezi sa virusom korona. Na njihovim pumpama litar dizela košta 1,76 maraka, benzina 95 1,77 maraka, a auto-gasa 0,89 KM.

- Na maloprodajne cijene goriva vrlo malo utiču benzinske pumpe. Rafinerije na dnevnom nivou formiraju cijene koje rastu pomalo, ali rastu, i onda mi distributeri, u zavisnosti od situacije, zaliha, radne snage, poslovne politike, reagujemo i kada ko procijeni vrši korekcije na svojim pumpama - rekao je Bajić. Navodi da Uredba o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata u Srpskoj od 14. aprila ove godine, koja propisuje maksimalnu veleprodajnu maržu u iznosu od 0,06 KM i maksimalnu maloprodajnu maržu u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru, distributerima ne predstavlja problem.

- Većina distributera nije ni blizu da postigne tu maržu. Uredba je takva da bismo mi mogli ići sa cijenama još gore, ali dozvoljenu maržu ne možemo dostići zbog naše međusobne konkurencije i pada prometa koji je posljedica smanjenja potrošnje uzrokovane epidemijom virusa korona - kazao je Bajić.

Da se uredba poštuje, svjedoče i kontrole Inspektorata RS čiji su inspektori do sada kontrolisali oko 100 subjekata koji prometuju tečna naftna goriva.

- Nadzorom su obuhvaćeni privredni subjekti koji u svom prodajnom lancu imaju veliki broj benzinskih stanica širom Srpske, čime je praktično broj kontrolisanih objekata znatno veći. Samo u jednom slučaju na području Hercegovine utvrđeno je kršenje uredbe i subjektu je izrečena kazna od 15.000 maraka - rekli su u Inspektoratu.

Kazne

U Inspektoratu RS kažu da je za kršenje Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata za privredno društvo pripisana kazna od 10.000 KM, a za odgovorno lice 5.000 KM.

- Nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, špediterskih usluga i slično. Povećanje nabavne cijene ili zavisnih troškova uz poštovanje ograničene marže koju zaračunava trgovac utiče i na povećanje konačne maloprodajne cijene - objašnjavaju u Inspektoratu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.