NavMenu

BiH bi iz pretpristupnih EU fondova u ovoj i idućoj godini trebalo da dobije oko 214 mil. EUR

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 22.02.2010. 09:36
Komentari
Podeli

Iz IPA programa za suzbijanje posljedica ekonomske krize Republika Srpska prošle godine dobila je 17,5 miliona eura, dok bi BiH iz pretpristupnih EU fondova u ovoj i idućoj godini trebalo da dobije oko 214 miliona eura pomoći namijenjene zemljama u tranziciji. U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS kazali su da je BiH prošle godine dobila oko 80 miliona eura pomoći namijenjene zemljama u tranziciji i jačanju institucija.

Iz Ministarstva navode da je Evropska komisija preporučila da pola iznosa od cjelokupne finansijske alokacije za "IPA 2009" bude namijenjeno za finansiranje infrastrukturnih projekata s ciljem održavanja i podsticanja razvoja privrede u BiH.

"U okviru infrastrukturnog dijela paketa, odnosno paketa za ekonomsku krizu, BiH je dobila 39 miliona eura, od čega je za Republiku Srpsku bilo namijenjeno 17,5 miliona eura, za FBiH 18,5 miliona eura i tri miliona eura za oblast podrške malim i srednjim preduzećima i Agenciji za osiguranje depozita BiH", rekli su u Ministarstvu.

Drugi dio pomoći odnosi se na tehničku podršku institucijama BiH, odnosno radi se o "klasičnim" projektima IPA komponente koji obuhvataju pomoć u tranziciji i izgradnji institucija, a koji iznose 41,5 miliona eura.

Pretpristupni fondovi, objašnjavaju u Ministarstvu, prvenstveno imaju cilj pružanje podrške sprovođenju neophodnih reformi, a kasnije smanjivanje ekonomskih i socijalnih razlika između zemalja članica EU.

"U ovoj fazi, kada težimo statusu zemlje kandidata, sredstva namijenjena BiH, odnosno RS i FBiH, prvenstveno su namijenjena za podršku reformama koje zemlja treba da ostvari u procesu evropskih integracija", kažu u Ministarstvu i dodaju da je cilj programa IPA pružanje podrške jačanju demokratskih institucija, vladavine prava, reformi privrede i državne uprave, u poštovanju ljudskih i manjinskih prava, promociji jednakosti polova, jačanju civilnog društva, unapređenju regionalne saradnje, te dostizanju održivog razvoja i smanjenju siromaštva.

"Sredstva koja se dodjeljuju iz pretpristupnih fondova nisu namijenjena profitnim aktivnostima", ističu u Ministarstvu.

Sredstva iz IPA namijenjena sprovođenju reformi

Finansijski okvir za BiH od 2009. - 2011. god

2009.

2010.

2011.

Ukupno

Komponenta 1: Institucionalna izgradnja i tranzicija

83,89

100,7

102,7

287,3

Komponenta 2: Prekogranična saradnja

5,20

5,3

5,4

15,9

Sredstva u mil. eura

89,1

106,0

108,1

303,2

Procjena raspodjele IPA sredstava za BiH za period 20

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.