Izvor: Fokus | Subota, 20.02.2010.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Bosanski Brod godinu počela s ambicioznim planovima: Izgradnja bez kredita

(Foto: b)

Zahvaljujući emisiji obveznica od četiri miliona maraka, u opštini Bosanski Brod će se u ovoj godini realizovati nekoliko kapitalnih projekata. Strategijom razvoja opštine planirana je izgradnja sportsko-rekreativnog centra, izmještanje tržnog centra sa sadašnje lokaciju na novu i rekonstrukcija gradske rasvjete.

Načelnik Bosanskog Broda, Milovan Čerek, kaže za "Fokus" da Opština trenutno nije zadužena ni po kojoj osnovi. Sve što su do sada uradili, uradili su vlastitim sredstvima, a nisu koristili čak ni kredit Investiciono-razvojne banke RS.

"Mnogi misle da je takvo stanje zahvaljujući Rafineriji Brod, ali to nije tačno, jer Opština od ovog preduzeća godišnje dobije oko 600.000 maraka. Jedina korist koju ova opština ima od Rafinerije jeste to što ona zapošljava veoma mnogo Brođana", rekao je Čerek.

Osim Rafinerije u Brodu od ranijih preduzeća rade još "Adapter" i "Metalbrod". Nekadašnja Tvornica čarapa, kao i poznati proizvođač sanitarnih uređaja "Metal Emajl", odavno nisu u funkciji. Ne rade ni "Mesar", "Transtter", ovdašnji hotel, robna kuća, pekara i druga nekada državna preduzeća.

Načelnik Čerek ističe da je u Opštini zaposleno tri i po hiljade ljudi, najviše u Rafineriji nafte, njih oko 1.600, dok su ostali zaposleni u opštinskoj administraciji, javnim preduzećima, školama, a dobar dio ljudi svoju egzistenciju obezbjeđuju radeći u ugostiteljskim i trgovačkim radnjama.

"U Brodu ima mnoštvo prodavnica i ugostiteljskih objekata, kao i četiri tržna centra. I svi oni dobro posluju zahvaljujući najviše kupcima iz Slavonskog Broda, koji svakodnevno prelaze most na rijeci Savi dolazeći u kupovinu u Brod, jer je ovdje roba jeftinija od one preko Save", tvrdi Čerek.

On je dodao da Tržni centar na sadašnjoj lokaciji ne zadovoljava potrebe svih mještana, zbog čega je u planu izmještanje na novu lokaciju iza Srednjoškolskog centra, gdje će zakupcima štandova biti uređen prilaz do tržnice, parking i neophodni prateći objekti.

U cilju stvaranja što povoljnijih uslova za život Opština Brod se odlučila za izgradnju sportsko-rekreativnog centra s bazenima, sportskim terenima za rukomet, košarku, mali fudbal, tenis, na površini od 11.000 kvadrata.

"Zašto bi naša omladina odlazila na kupanje na bazene u Derventu ili Doboj, kada im to možemo omogućiti i u Brodu", rekao je Čerek i dodao da gradnja sportskog centra počinje čim to vremenski uslovi dozvole.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.