NavMenu

Google od sada ima i prevodilac za hijeroglife

Izvor: Nezavisne novine Petak, 17.07.2020. 14:01
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Google je uveo funkciju prevodioca za hijeroglife Fabricius, koji koristi kompjutersko učenje za dekodiranje drevnih egipatskih znakova.

Ova funkcija dodata je već postojećoj Google aplikaciji "Umjetnost i kultura". Ona omogućava korisnicima da prevode vlastite riječ i emotikone, koji se mogu dijeliti na društvenim mrežama.

Google navodi da je Fabricius prvi takav alat koji će biti usavršavan pomoću kompjuterskog učenja kako bi se hijeroglifi mogli sasvim razumjeti.

Verzija Fabriciusa za kompjutere ponuđena je i profesionalnim egiptolozima, antropolozima i istoričarima, kao podrška njihovim istraživanjima.

- Iako je to impresivno, još ne može da zamijeni potrebu za visokoobučenim stručnjakom za čitanje drevnih natpisa - navodi Roland Enmarh, profesor egiptologije na Univerzitetu u Liverpulu.

I dalje ostaju velike prepreke za čitanje hijeroglifa jer se oni ručno izrađuju i tokom vremena izuzetno variraju na nivou slikovnih detalja i razlika između pojedinih klesara i slikara.

Softver daje mogućnost korisniku da učita fotografije stvarnih hijeroglifa pronađenih na artefaktima, te da ih digitalno poboljša zbog bolje analize simbola.

Korisnici mogu da prate obrise hijeroglifa koje softver pokušava da poveže sa sličnim simbolima u bazi podataka, omogućujući im da pretražuju različita značenja i pokušaju dešifrovati nalaze.

Alat Googlea radi pomoću analize istorijskih zapisa i definicija jezika.

Istraživači, takođe, mogu da napišu i retuširaju izblijedjele simbole u ovom programu.

Uvođenje softvera poklopilo se sa godišnjicom otkrića kamena "Roseta", koji je stručnjacima prvi omogućio da nauče da čitaju egipatske hijeroglife, navode agencije.

Novi alat za hijeroglife trenutno je dostupan na engleskom i arapskom jeziku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.