Izvor: Glas Srpske | Petak, 17.07.2020.| 07:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prognoza ekonomista sa Harvarda - BiH će imati najveći rast BDP-a u regionu

(Foto: paul prescott/shutterstock.com)
BiH će do 2028. ostvariti godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od prosječno 4,07 odsto, što je procentualno najviše u odnosu na zemlje regiona, pokazuju prognoze univerziteta Harvard.

Istraživači sa Harvarda veću stopu rasta ekonomije prognoziraju i za Albaniju, gdje se očekuje rast BDP-a od 3,38%. Za razliku od BiH, ekonomija susjedne Hrvatske gotovo dvostruko sporije će rasti i to po stopi od 2,16%, a BDP Srbije bilježiće rast od 2,9%.

Podaci pokazuju da bi Slovenija trebalo da ima rast BDP-a od 2,35%, a Sjeverna Makedonija 2,26%.

Prosječnu stopu rasta BDP-a između 3 i 4% trebalo bi da ostvare baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija.

Prema pojašnjenju istraživača sa američkog univerziteta, u slučaju BiH i Albanije očekivana brža dinamika ekonomskog rasta može se pripisati nižoj osnovici sa koje kreću i kod koje se svaki rast privredne aktivnosti više i bolje odražava na ukupne podatke.

Ekonomisti ističu da ekonomska nauka potvrđuje sve ono do čega su u svom istraživanju došli istraživači sa prestižnog univerziteta.

- Primjera radi, ukoliko imate malu platu, mnogo lakše će se vaša primanja povećati za 4% nego da vam je plata u startu 3.000 maraka. Ekonomski posmatrano, navedene prognoze se baziraju na standardnim postulatima ekonomije, ali realna slika našeg privrednog i političkog sistema je mnogo drugačija - pojasnio je za Glas Srpske ekonomista Zoran Pavlović.

Dodao je da će ekonomski rast i oporavak nakon krize izazvane pandemijom virusa korona zavisiti od mnogo faktora i da su prognoze istraživača s Harvarda u odnosu na uslove u kojima živimo preoptimistične.

- Ekonomski napredak u narednoj deceniji zavisiće od promjene koncepta vlasti koja je bazirana na nacionalnim podjelama, gdje je konstantno prisutno pitanje usaglašavanja predstavnika u ključnim institucijama iz tri konstitutivna naroda. Ekonomski oporavak zavisi od ekonomske aktivnosti i usaglašavanja politika na nivou entiteta i BiH - kazao je Pavlović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.