NavMenu

Digitalizacija javnih radio-televizijskih servisa u BiH će koštati 60 mil. KM

Izvor: Nezavisne novine Petak, 19.02.2010. 10:28
Komentari
Podeli

Prelazak na digitalno emitovanje javnih radio-televizijskih servisa u BiH koštaće oko 60 miliona KM, okvirne su procjene Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Ovo ministarstvo izvještaj Ekspertske grupe o digitalizaciji juče je podnijelo Komisiji za saobraćaj i veze Zastupničkog doma parlamenta BiH.

"Proces podrazumijeva digitaliziranje odašiljača, prenosnih linkova između odašiljača u BiH, te osiguranje sredstava za kupnju građanima set top boksova za pretvaranje analognog u digitalni signal", kaže Rudo Vidović, ministar transporta i komunikacija BiH.

S obzirom da su nedostatna sredstva Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), nedostajući dio novca potrebnog za digitalizaciju nastojaće se obezbijediti kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj BiH.

Vidović vjeruje da, ukoliko javni emiteri u BiH - BHRT, FTV i RT RS spremno uđu u proces digitalizacije, utvrđeni rok za prelazak na digitalni signal 1. decembra 2011. godine neće biti probijen.

Naglasio je da je Ministarstvo pripremilo odluku o raspodjeli sredstava RAK-a iz 2008. godine u vrijednosti 6,1 milion KM.

"Tri miliona KM predviđeno je za finansiranje dijela projekta mikrovalnih linkova javnih RTV servisa na relacijama Sarajevo - Banjaluka i Sarajevo - Mostar, 1,2 miliona KM za finansiranje prve faze digitalizacije odašiljača u područjima s najviše gledateljstva, u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, dok je milion KM rezervirano javnim RTV servisima radi priprema akcijskog plana za kupnju set top boksova kad se provede prva faza digitalizacije", pojašnjava Vidović koji će o digitalizaciji uskoro razgvarati s predsjednicima upravnih odbora i direktora javnih servisa, koji bi uskoro trebalo da bude organizovan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.