NavMenu

Spotify ipak dostupan u Bosni i Hercegovini

Izvor: Indikator Četvrtak, 16.07.2020. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Gabrielle Henderson/Unsplash)
Usluga najvećeg pružatelja streaminga muzičkog sadržaja na svijetu, švedski Spotify, ipak je dostupna u Bosni i Hercegovini.

Prvobitne informacije koje su se proširile portalima, a prema kojima Spotify dolazi u sve zemlje regije osim u Bosnu i Hercegovinu nisu se pokazale tačnim.

Ipak, službeno je potvrđeno da je ovaj popularni servis za slušanje muzike u utorak naveče došao u BiH i na dvanaest drugih tržišta. Nova tržišta Spotify-a uključuju Albaniju, Bjelorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kazahstan, Pokarjinu Kosovo, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Rusiju, Srbiju, Sloveniju i Ukrajinu. Takođe, Spotify se proširio i na Rusiju.

Ukupno, u ovih 13 zemalja nalazi se stanovništvo od oko četvrt milijarde ljudi, od kojih je oko 144 miliona u Rusiji.

Ovo je prvo značajno globalno širenje Spotifyja od njegovog ulaska u Indiju u februaru prošle godine, što znači da je Spotify sada aktivan na 92 ​​tržišta širom svijeta.

Na sva tržišta, osim Rusije, Spotify je stigao vrlo tiho, jer uopće nije bilo službenih najava, što je dovelo i do nesporazuma i komplikacija.

Tako su hrvatski korisnici i mediji primijetili da Spotify prikazuje pogrešnu zastavu na lokaliziranoj verziji web stranice za ovu zemlju. Osim imena države (Croatia ili Hrvatska) bila je zastava Bosne i Hercegovine. Greška je kasnije ispravljena.

- Naše predstavljanje otvara vrata gotovo 250 miliona obožavatelja za početak otkrivanja nove muzike iz cijelog svijeta na Spotifyu, a za umjetnike u regiji da dosegnu sve veću globalnu publiku obožavatelja - rekao je Gustav Gyllenhammar iz Spotify-ja.

- Pokretanje na ovih 13 tržišta važan je trenutak na Spotifyjevom putu, pogotovo zato što pozdravljamo obožavatelje i umjetnike na rastućim tržištima muzike poput Rusije, gdje se streaming široko prihvaća i gdje vidimo značajnu priliku za Spotify - dodao je Gyllenhammar.

Kao dio širenja Spotify je predstavio 200 novih popisa za reprodukciju koji su dostupni fanovima širom svijeta.

Spotify je 2008. bio jedan od prvih pružatelja streaminga digitalne muzike, a danas se smatra najprepoznatljivijim i ujedno i najpopularnijim. Broj korisnika Spotifyja približava se 300 miliona, od čega gotovo polovina plaćaju slušanje muzike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.