NavMenu

PDV sistem u BiH nedodirljiv i betoniran - Pandemija nije uspjela ni da odgodi obavezu plaćanja

Izvor: Klix Četvrtak, 16.07.2020. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Brojne zemlje su u ovim kriznim vremenima reagovale i smanjile stopu PDV-a. Dok su u BiH sve inicijative o promijeni u sistemu PDV-a ostale samo mrtvo slovo na papiru, na smanjenje stope PDV-a, najdelikatniji proces, odlučile su se Njemačka, Velika Britanija, Turska, kao i brojne druge zemlje.

Ugledni profesor i ekonomista Vjekoslav Domljan za Klix.ba kaže kako prosvijetljene vlade u doba krize rade dodatno više za društvo, prazneći novčanik smanjenjem poreza i stvaranjem budžetskih deficita.

- S druge strane, neprosvijetljene vlade i u doba kriza jačaju javni sektor, jer ne smanjuju plaće i zaposlenost, a kamoli da smanjuju jaz spram privatnog sektora - smatra on.

PDV sistem u našoj zemlji praktično je "betoniran", a svaka incijativa za njegovu promjenu doživjela je neslavan završetak. Sjećamo se kako je prošao nedavni pokušaj Denisa Zvizdića da za kraj mjeseca odgodi obavezu plaćanja PDV-a.

- Neće ni da taknu najrigidniji sistem PDV-a koji se može zamisliti. U BiH bi bilo ravno čudu već pomjeranje roka plaćanja PDV-a. Građani imaju veću šansu da imaju nultu stopu PDV-a na Mjesecu ili Marsu, nego stopu od 16,99% u BiH - smatra Domljan.

U intervjuu za Klix.ba državni premijer Zoran Tegeltija kazao je kako je BiH država, uz još jednu zemlju EU, koja ima jedinstvenu i nisku stopu PDV-a, te kako se promjenom stope PDV-a, tako niske od 17%, ne bi postigli nikakvi ozbiljni efekti.

- Svjedoci smo da su zemlje EU u finansijskoj krizi prije 10 godina išle u politiku povećanja stope PDV-a. Mi ne vidimo razlog za promjenu, prema procjenama, kada imate samo jednu jedinstvenu stopu. Jedan od zahtjeva privrede je bio, a koji nije postigao saglasnost entiteta i ministara finansija, pomjeranje rokova plaćanja u 2020. godini. Mi ćemo ipak pripremiti izmjenu i dopunu zakona o PDV-u i tada ćemo razgovarati o svim elementima PDV-a, uključujući i stopu - zaključio je Tegeltija.

Zanimljivo je da je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo 1%, što je ujedno najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Evropi. Grci su pak odlučili u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanjiti sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet posto.

Velika Britanija smanjila je PDV na turizam s 20 na 5%, dok je Njemačka opću stopu smanjila s 19 na 16%. Austrija je PDV na bezalkoholna pića smanjila sa 20 na 10%, a na usluge smještaja s 10 na 5%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.