NavMenu

Samsung i LG rade na razvoju 6G standarda - Hologramski ekrani i digitalni blizanci?

Izvor: Startit Četvrtak, 16.07.2020. 08:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jirsak/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Samsung prognozira da će sljedeće godine početi internacionalizacija 6G standarda, a da će masovna rasprostranjenost ove mreže biti oko 2028. godine, piše VentureBeat.

U moru neizvjesnosti i burnih reakcija koje povlači svaka vijest o širenju 5G mreže logično je da se zapitamo otkud ideja da se napravi još jedan korak - da li je prerano, sudeći po reakcijama na 5G standard? Za sad postoje samo inicijalne pretpostavke šta bi bilo unapređeno: prognozirano je da brzina signala dostigne jedan terabajt po sekundi, da se ostvari veća redukcija latencije, 50 puta brži prenos podataka i 10 puta više povezanih uređaja na kvadratnom kilometru. Uz to, efikasnija upotreba energije.

Zbog čega, logično je da se zapitamo. Poznato je da se od početka godine na internetu i medijima pisalo o slučajevima demoliranja 5G predajnika i napadu na inženjera kompanije za telekomunikacije Outreach, a poznat je i primjer Glastonberija koji odbija da razvije 5G mrežu ukoliko britanska Vlada ne ispita moguće posljedice. Ako se na 5G mrežu ovako reaguje, šta se može očekivati dolaskom 6G?

Gledano iz ugla inovacija, ideja vodilja bi bila promjena načina na koji korisnici koriste podatke. Dolaskom novog standarda upotreba pametnih telefona pala bi u drugi plan, a podaci bi mogli da se dijele i prenose pomoću naprednih oblika AI tehnologije. Adekvatni primjeri su razvoj hologramskih ekrana i "digitalnih blizanaca".

Prognoza Samsunga je da će u narednim godinama mobilni uređaji i veći displejevi biti sposobni da kreiraju holograme, za koje će biti potreban još veći kapacitet protoka podataka na mreži. Manje poznata je ideja kreiranja digitalnih replika ljudi, objekata i prostora ‒ ideja digitalnih blizanaca. Kakva bi bila namjena ovih replika?

Ideja je da korisnik može da istražuje stvarnost u virtuelnom, bez vremenskih i prostornih ograničenja, pomoću simulacije. Uz upotrebu drugih uređaja moglo bi se komunicirati bez fizičke prisutnosti. Uzmimo za primjer situaciju da virtuelno posjetite svoju kancelariju i razgovarate sa kolegom koji je u drugoj smjeni, pomoću robota koji se kreće po kancelariji.

Predviđen je i doprinos procesima automatizacije fabrika i radu autonomnih vozila.

Sve su to pretpostavke na kojima će se raditi u narednih deset godina. U ovom trenutku poznato je samo da je već zapažena inicijativa Kine da bude u grupi predvodnika, a pored Samsunga na 6G standardu radi i kompanija LG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.