Izvor: eKapija | Srijeda, 15.07.2020.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prijedor se zadužuje za oko 8,6 mil KM - Dugoročan kredit za infrastrukturne projekte, kratkoročni za finansiranje deficita

Prijedor (Foto: prijedorgrad.org)
Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su u utorak, 14. jula, dva kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od oko 8,6 mil KM, gdje je dugoročni kredit od 6,9 mil KM namijenjen projektima infrastrukture, a kratkoročni od 1,7 mil KM za privremeno finansiranje deficita.

U projektima infrastrukture najveće stavke su učešće u MEG projektu od 600.000 KM, rekonstrukcija i rehabilitacija infrastrukture u centralnoj gradskoj zoni od 500.000 KM, sufinansiranje projekata za koje su odobreni eksterni izvori finansiranja od 350.000 KM i po 300.000 KM za most u Brezičanima i dio vodovoda u Palančištu.

Za subvencionisanje asfaltiranja puteva sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije namijenjeno je 280.000 KM, po 200.000 KM za kanalizaciju u naselju Janjića pumpa, za sportsku dvoranu u Omarskoj i za subvencije zajednicama etažnih vlasnika za rekonstrukciju i sanaciju objekata zajedničkog stanovanja, te po 120.000 KM za hladnjaču u Omarskoj i za rehabilitaciju i izgradnju dječijih igrališta, sportskih terena i javnih prostora, ističe se na sajtu Grada Prijedora.

Drugi dio ovog dugoročnog kreditnog zaduženja od 3.753.196 KM namijenjen je za izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture gdje je predviđeno oko 25 kilometara asfalta na 58 manjih dionica širom teritorije grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je od proglašenja pandemije virusa korona gradski budžet imao znatno smanjene punjenje, i to 50% u martu, 49% u aprilu i oko 70% u maju i junu što je dovelo do nedostatka četiri do 5 mil KM, a što će dijelom biti nadoknađeno ovim kreditom i sredstvima iz kredita MMF-a koja je Vlada Srpske preusmjerila opštinama i gradovima.

- Ako ne bude velikih poremećaja u narednom periodu, cijenim da ćemo uspješno završiti i ovu godinu jer grad Prijedor od 2004. je svaku godinu završavao sa suficitom, nijednom u tom periodu nije bio u deficitu, i sada su stvoreni uslovi da smo se mogli zadužiti - ocijenio je Đaković.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da će pomoć Vlade Srpske lokalnim zajednicama iz kredita MMF-a od 30 mil KM, koja je za Prijedor iznosila 1,5 mil KM, biti usmjerena ka prioritetima gdje će se najprije ispoštovati odluke i programi koje je već donijela Skupština grada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.