Izvor: Indikator | Srijeda, 15.07.2020.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Agencija za osiguranje RS izdala smjernice osiguravateljima za formiranje tarifa

(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Upravni odbor Agencije za osiguranje u RS donio je smjernice za izradu cjenovnika osiguranja od autodogovornosti kojima je cilj davanje okvirnih uputstava za formiranje tarifa premija i cijena osiguranja.

Smjernice su stupile na snagu 9. jula.

Smjernicama se, kako navodi agencija, upućuju društva za osiguranje na osnovne aktuarske principe i pravila formiranja tarifa premija i cijena osiguranja od autoodgovornosti.

- Smjernice za cilj imaju pregled osnovnih aktivnosti i davanje okvirnih uputstava za pripremu, izradu i testiranje adekvatnosti sopstvenih tarifa premija i cjenovnika za osiguranje od autoodgovornosti. Takođe, smjernice opisuju aktivnosti kojima se u postupku podnošenja saglasnosti kod Agencije za osiguranje RS obrazlažu pretpostavke i pružaju dokazi o tehničkim i statističkim osnovama korištenim za izradu tarifa i premija cjenovnika - navodi agencija u obrazloženju donošenja smjernica.

Dodaje se da su smjermnice namijenjene organima upravljanja društava za osiguranje, internim i eksternim akterima, licima odgovornim za infiormatičku podršku i ostalim licima koja učestvuju u prikupljanju, obradi podataka, te analizi i primjeni tarife osiguranja od autoodgovornosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.