Izvor: Tanjug | Srijeda, 15.07.2020.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela rekonstrukcija pruge Budimpešta-Beograd u Mađarskoj

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Rekonstrukcija mađarske dionice pruge Budimpešta-Beograd počela je u ponedjeljak, 13. jula, pošto je na snagu stupio ugovor o realizaciji projekta, saopštilo je juče mađarsko Ministarstvo za inovacije i tehnologiju.

Ministar inovacija i tehnologije Laslo Palkovič rekao je kompanijama zaduženim za izgradnju da pripreme za projekat ide prema planu i da se očekuje da će rekonstrukcija biti završena do 2025. godine, prenosi mađarski portal Hungary today.

Kako je Palković istakao, rekonstrukcija ove željezničke linije omogućiće Mađarskoj da postane dio najbrže rute za robu koja se prevozi između Grčke i zapadne Evrope, a istovremeno zahvaljujući njoj smanjiće se putovanje od Budimpešte do Beograda za polovinu.

- Trenutno se na toj relaciji putuje oko osam sati, a nakon rekonstrukcije će se putovati četiri sata manje - precizirao je Palkovič.

U rekonstrukciji pruge učestvuju kineska kompanija Tiejiuju Engineering and Construction, kinesko-mađarsko preduzeće za koordinaciju projekta, mađarska jedinica kineske kompanije za željezničku elektrifikaciju i drugi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.