Izvor: Nova ekonomija | Srijeda, 15.07.2020.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Još sedam strateških preduzeća iz Srbije čeka kupca

Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)
U portfelju privatizacije ostalo je ukupno sedam subjekata privatizacije od strateškog značaja, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Vlade Srbije za 2019.

Rok od zaštite od prinudne naplate i prinudnih izvršenja za ova preduzeća istekao je 28. maja 2016. godine, ali je i tokom 2019. nastavljeno sa sprovođenjem aktivnosti u cilju iznalaženja načina za opstanak subjekata privatizacije od strateškog značaja i očuvanje radnih mjesta u ovim preduzećima, navodi se u dijelu izvještaja o radu Ministarstva privrede Srbije.

Od strateških preduzeća, šest preduzeća je sprovodilo aktivnosti na izradi unaprjed pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) ili je sprovodilo aktivnosti u skladu sa usvojenim UPPR-om (HIP – PETROHEMIJA a.d. Pančevo, HOLDING KABLOVI a.d. Jagodina, IKARBUS a.d. Beograd, POLITIKA a.d. Beograd, HK PK YUMCO a.d. Vranje, TRAYAL a.d. Kruševac), dok je preduzeće JP PEU RESAVICA radilo na izradi plana reorganizacije i finansijske konsolidacije.

Preduzeće FAP KORPORACIJA a.d. Priboj, je Uredbom Vlade Republike Srbije od 30. decembra 2019. godine, svrstano u članove Grupacije Odbrambene industrije, te više nije u grupi subjekata privatizacije od strateškog značaja, zbog čega je obustavljen postupak privatizacije navedenog preduzeća.

Prošle godine, prodato je pet preduzeća za ukupno 13,6 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.