Izvor: eKapija | Utorak, 14.07.2020.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor o gradnji solarne elektrane kod Bileće - EFT ulaže više od 100 mil KM

Ilustracija
Ilustracija
Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor privrednog društva firme Energy Financing Team SE Bileća iz Bileće Ranko Čokorilo potpisali su danas, 14. jula, u Banjaluci Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća.

Ovoj firmi Vlada Republike Srpske je u aprilu ove godine dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća, saopšteno je iz Ministarstva energetike RS.

Кoncesija je dodjeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu tri godine.

Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84GWh, a koncesionar će, u periodu trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza. Кoncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055КM/КWh, od čega će 95% biti usmjereno u budžet opštine Bileća.

Takođe, koncecionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 700.000 КM.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 КM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.