NavMenu

Preduzeća iz RS sudski osporavaju odluku Poreske uprave FBiH

Izvor: swot.ba Utorak, 14.07.2020. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Advokati Privredne komore Republike Srpske pokrenuće kod nadležnog Ustavnog suda osporavanje odredbe Poreske uprave FBiH prema kojoj su poslovne jedinice privrednih subjekata iz Srpske koji posluju u Federaciji BiH izostavljene iz mjera za ublažavanje negativnih posljedica virusa korona u tom entitetu, izjavio je u ponedjeljak, 13. jula, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

- Takva odluka je neustavna. Naši pravni stručnjaci će u ime tih privrednih društava pokrenuti osporavanje odluke prema kojoj je federalna Poreska uprava uvela takvo restriktivno pravo za privredna društva iz Srpske - rekao je Račić novinarima u Banjaluci tokom sastanka sa predstavnicima nekih od privrednih društava koje imaju poslovne jedinice u FBiH.

On je naveo da su se Privredna komora i ti poslovni subjekti više puta obraćali Vladi FBiH i da još nisu dobili odgovor, te da su se obraćali i Privrednoj komori FBiH koja je podržala inicijativu poslovne zajednice iz Srpske za pomoć prirednim društvima iz Srpske koja imaju poslovne jedinice u FBiH.

Račiić je naveo da u poslovnim jednicama preduzeća iz Srpske u FBiH radi oko 1.500 radnika, kao i da mnogo više firmi iz FBiH radi u Srpskoj nego obratno.

- Sve firme iz Srpske su isplatile plate radnicima koji rade u njihovim poslovnicama u FBiH i to je bio za njih veliki finansijski udarac koji će se odraziti na njihovo poslovanje - istakao je Račić.

On je rekao da ti privredni subjekti ne mogu dobiti pomoć iz Srpske, jer nisu registrovani u Poreskoj upravi Srpske, nego su te poslovne jedinice prijavljene u FBiH.

Račić je podsjetio da zbog pandemije virusa korona privreda Srpske trpi ogromnu štetu, posebno metalna, drvna, te industrija kože i obuće, ali do sada nije bilo većih otpuštanja radnika.

- U narednim mjesecima možemo očekivati povećanje štete, možda negdje preko milijarde KM, jer strana tržišta još nisu u dovoljnoj mjeri pokrenula proizvodnja gdje bi mogli plasirati naše proizvode - naveo je Račić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.