NavMenu

Pale cijene nafte zbog pandemije koronavirusa

Izvor: Tanjug Utorak, 14.07.2020. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene nafte na svjetskim tržištima blago su pale zbog informacija o rekordnom dnevnom porastu slučajeva korona virusa u svijetu, uz veliki skok u SAD preko vikenda, dok trgovci za dalja uputstva čekaju sastanak grupe proizvođača nafte OPEK+ ove nedelje.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu tokom prepodneva pala je za 53 centa, na 42,71 USD. Na američkom tržištu cijena barela nafte bila je manja za 64 centa i iznosila je 39,91 USD.

U fokusu tržišta su vijesti o novim slučajevima zaraze korona virusom u svijetu, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u nedjelju objavila da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno 230.370 slučajeva, što je rekordan dnevni porast od početka pandemije, piše SeeBiz.

Tržište posebno reaguje i na situaciju u SAD zbog snažnog rasta broja novozaraženih, nakon što je Florida u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast broja novozaraženih za više od 15.000.

U fokusu trgovaca je i ovonedjeljni sastanak OPEK-ovog zajedničkog odbora za monitoring, koji bi trebalo da bude održan u utorak i srijedu kako bi preporučio novi nivo smanjenja proizvodnje.

Očekuje se da će OPEK i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, ublažiti rezove proizvodnje na 7,7 miliona barela dnevno, s obzirom na to da se globalna naftna potražnja oporavila.

OPEK+ smanjio je proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno na rok od tri mjeseca, počevši od maja.

Od vijesti važnih za globalna tržišta izdvaja se i ona iz Libije, koja je u nedjelju ponovno zaustavila sav izvoz nafte zbog više sile, nakon obnovljene blokade istočnih snaga, i to samo dva dana nakon što je po prvi put izvezla naftu u zadnjih šest mjeseci.

Pritisak na cijene nafte izazivaju i rastuće napetosti između SAD i Kine u vezi sa pandemijom korona virusa i ostalih pitanja, posebno nakon što je Kina najavila sankcije američkim zvaničnicima kao odgovor na sankcije koje je Vašington nametnuo visokim kineskim zvaničnicima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.