Izvor: Poslovne novine | Utorak, 14.07.2020.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pandemija koronavirusa mijenja poslovanje osiguravajućih kuća

(Foto: zGel/shutterstock.com)
Svijet će se možda u budućnosti morati naviknuti na epidemije zaraznih bolesti a mnoge su kompanije tek u koronakrizi saznale da njihovo osiguranje ne pokriva brojne rizike koje zaraza donosi.

Velike osiguravateljske firme i agenti sada klijentima nude osiguranje od epidemija zaraznih bolesti, koje svrstavaju u istu kategoriju s osiguranjem od rata i nuklearne eksplozije. Manji igrači pak traže tržišne niše.

Tako tehnološka kompanija Machine Cover planira iduće godine klijentima ponuditi osiguranje koji bi im trebalo pomoći da prebrode razdoblje zatvaranja radi suzbijanja virusa. Koristeći se aplikacijama i drugim izvorima podataka, Machine Cover mjeri razinu prometa oko restorana, robnih kuća, frizerskih i autosalona i kada on padne ispod određene razine, isplaćivat će klijentima odštetu, bez obzira na razlog pada.

- Kompanije su mislile da su se već osigurale od takvih poremećaja, kupivši prije pandemije koronavirusa police osiguranja od prekida u poslovanju, ali naša je stvarni odgovor na takve slučajeve - objašnjava u razgovoru za Reuters utemeljitelj tvrtke Inder Jeet Gujral.

- Mislim da će to biti velika prilika jer će u razdoblju nakon Covida podjednako neodgovorno biti ne osigurati se od pandemije kao i ne osigurati se od požara - ističe Gujral.

Zahvaljujući izuzećima od mjera neki osiguravatelji uspijevaju relativno dobro poslovati u vrijeme koronakrize. Sektor se također uglavnom uspješno opire pritisku da poveća ponudu osiguranja od koronavirusa.

Neke su kompanije čak iz ponude izbacile police osiguranja vezane za pandemiju, poput osiguranja od otkazivanja kulturnih događaja.

Udruženje britanskih upravitelja rizikom Airmic objavilo je prošle sedmice da je zbog pandemije zavladala nestašica cjenovno prihvatljivog osiguranja pa većina njegovih članova nastoji smanjiti rizike drugim instrumentima.

Osiguravatelj Lloyd’s of Londona Beazley Plc počeo je prošle sedmice prodavati polise osiguranja kojima se organizatori kulturnih i poslovnih događanja na internetu osiguravaju od tehničkih problema.

- Ta se događanja u cijelosti oslanjaju na dobro funkcioniranje tehnologije a tehničke teškoće mogu izazvati velike finansijske gubitke - tumači Mark Symons iz Beazleya.

(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
Marsh, najveći prodavac osiguranja u svijetu, udružio je snage s ogrankom francuske AXA-e i podatkovnom firmom Arity kako bi kompanijama poput američkih lanaca supermarketa i elektronskih trgovina pomogli nositi se s posljedicama mjere održavanja distance.

Ljudi sve češće naručuju dostavu u kuću i kompanije su unajmile vozače kako bi podmirile potražnju za takvim uslugama ali malo je osiguravatelja koji vozačima nude odgovarajuće osiguranje. Stoga su Marsh i njegovi partner osmislili policu čija se cijena bazira na prijeđenim kilometrima. Može biti jeftinija od klasične police za komercijalna vozila jer vozači samo dostavljaju pizze, pa rizik nije velik kao u slučaju prevoza putnika.

- Mislim da će poslovanje s osiguranjem završne faze dostave nastaviti rasti i nakon što pandemija završi - ističe Robert Bauer iz Marshevog američkog odjela za ekonomiju dijeljenja i mobilnost.

Potražnja za polisama baziranim na načelu iskorišćenosti osiguranih predmeta snažno je poskočila u vrijeme izbijanja pandemije, pokazuje izvještaj savjetodavne kompanija Capgemini, i želi ih više od 50% anketiranih klijenata. Nudi ih pak samo polovina osiguravatelja obuhvaćenih Capgeminijevom anketom, provedenom za potrebe Globalnog izvještaja o osiguranju.

Iskustvo pandemije novo je za osiguravatelje koji kreiraju nove vrste osiguranja skrojene prema specifičnim potrebama određenih skupina klijenata.

Tako se produkcijskim firmama nudi osiguranje od prekida snimanja zbog pojave zaraznih bolesti među glumicama i glumcima i članovima ekipe, a stočarima koji isporučuju meso restoranima osiguranje od nestašice stočne hrane.

Takve su polise skupe – polisa vrijedna milion dolara može stajati od 80.000 do 100.000 dolara, ovisno o uvjetima osiguranja.

- Takvo je osiguranje… skupo jer pokriva rizik za izračun čije cijene ne postoji povijesna osnova - ističe Jeff Kleid iz američkog Elite Risk Insurancea.

U martu, na vrhuncu epidemije Covida-19, Europ Assistance italijanskog Generalija ponudio je ljudima otpuštenim iz bolnice osiguranje koje je uključivalo liječničku pomoć, finansijsku potporu i konzultacije s liječnicima na daljinu, povrh redovnog zdravstvenog osiguranja.

U samo dvije sedmice prodali su više od 1,5 miliona polica i sada imaju tri miliona klijenata u Evropi i SAD-u.

Neke tvrtke mijenjaju polise zdravstvenog i osiguranja na radu, budući da će milioni radnika vjerojatno i u dogledno vrijeme raditi od kuće.

Neki se veliki osiguravatelji u Aziji spremaju klijentima ponuditi prilagođeno osiguranje za takve prilike, tvrde upućeni izvori.

- Rad od kuće bit će još godinama novo normalno. U takvim je uvjetima sadašnje osiguranje na radu besmisleno, primjerice, ako se radnik ozlijedi kod kuće - objašnjava neimenovani direktor evropske firme s uredom u Hong Kongu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.