NavMenu

Jedna od najuspješnijih godina za proizvođače kornišona

Izvor: BHRT Ponedjeljak, 13.07.2020. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: Max Maier/shutterstock.com)
Nevrijeme koje je nedavno zahvatilo Tuzlanski kanton nije utjecalo na uzgoj i proizvodnju kornišona. Proizvođači kažu da je ovo jedna od uspješnijih godina. Problema bi moglo biti sa izvozom ukoliko Hrvatska ne pojednostavi kontrole na granicama.

Predsjednik udruženja Kornišon iz Živinica Jasmin Selimović rekao je da je berba krenula 27. jula i da je zadovoljan rezultatima.

- Ove godine smo ušli u kooperaciju sa zadrugom ZZ Gračanka i njima isporučujemo krastavac kornišon. U ovoj godini mogu očekivati oko 150 do 200 tona što se tiče Udruženja Kornišon.

Dodaje da mogu biti zadovoljni otkupnom cijenom mada bi mogla biti još viša se krastavac teško uzgaja.

- To ko radi može da zaraditi, ali je non stop rad. Moraš biti 24 sata uključen i da paziš krastavac ako hoćeš da bude kako treba.

Selimović je govorio i o izvozu za zemlje EU, među kojima je i Hrvatska.

- EU je postavila standarde. To je bio spor i dugotrajan proces, međutim prvi kamioni su otišli. Standarde moramo poštovati i koristiti preparate koje traži Evropska unija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.