Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 13.07.2020.| 10:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zabranjen lov rakova i brojnih vrsta ribe - Koja su još ograničenja u novom Pravilniku o načinu obavljanja ribolova u RS

(Foto: Alexander Lukatskiy/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj nije dozvoljen lov riječnog, barskog niti potočnog raka, a zabrana se odnosi i na brojne vrste ribe. Na spisku riba koje se ne smiju loviti našle su se kečiga, karaš, pastruga i mnoge druge.

Sve to je navedeno u Pravilniku o načinu obavljanja ribolova, lovostaju, alatima, opremi i sredstvima za ribolov, koji je već usvojen.

Ovaj pravilnik donosi i niz drugih pravila. Recimo, potočna pastrmka se ne smije loviti od 1. oktobra do 1. marta. U lov na soma ne smije se ići od 1. maja do 15. juna. Ako ste ribolovac, na šarana i na klena zaboravite od 15. aprila do 31. maja.

Nije dozvoljen ribolov mladice, potočne pastrmke, neretvanske mekousne pastrmke i lipljena od 21 sat do tri jutru u periodu ljetnog računanja vremena, te od 18 časova do pet ujutru tokom zimskog računanja vremena.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je bilo evidentno da su u proteklom periodu ulovljene neznatne količine ili uopšte nisu ulovljene pojedine vrste ribe, što je bio razlog za donošenje novog propisa u cilju zaštite i očuvanja ugroženih vrsta riba i drugih vodenih organizama.

- Prilikom izrade pravilnika izvršene su konsultacije sa resorom za ekologiju u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju sa ciljem usklađivanja zabrane lova pojedinih vodenih organizama sa Uredbom o strogo zaštićenim i zaštićenim divljim vrstama koju je Vlada usvojila 26. februara 2020. godine - rekli su za Nezavisne novine iz resornog ministarstva.

Osim toga, kako su dodali, u obzir su uzeti i propisi EU, međunarodne konvencije te propisi zemalja u okruženju koji se odnose na zaštitu pojedinih vrsta riba i drugih vodenih organizama.

Milovan Živković, predsjednik Sportskog ribolovnog saveza Republike Srpske, rekao je za Nezavisne da su u izradi ovog pravilnika učestvovali i struka i nauka.

- Tačno je da je zabranjen lov velikog broja vrsta ribe. Za neke od njih je ocijenjeno da su ugrožene. Neka od pravila su preuzeta iz okruženja, neka iz Evrope - naveo je Živković.

Prema njegovim riječima, ovim pravilnikom riješeno je mnogo stvari, mada ima i onih s kojima ribolovci nisu zadovoljni.

Na pitanje koliko će građanima biti teško da shvate da neke vrste vodenih vrsta više ne smiju da love, on napominje da se pravila moraju poštivati.

- Zabrana je zabrana. Ako je već nešto propisano, mi nemamo tu šta da činimo. Takvo je slovo zakona i moraćemo da ga primjenjujemo - rekao je Živković za Nezavisne.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.