Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 13.07.2020.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hoće li Alchajmerova bolest uskoro biti izlječiva?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)
Farmaceutska kompanija Biogen podnijela je zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) radi odobrenja aducanumaba za liječenje Alchajmerove bolesti u ranoj fazi. Terapija, ako bude odobrena od FDA, mogla bi biti najveća prekretnica do sada u liječenju Alchajmerove bolesti, jer Biogen predviđa značajan utjecaj na sprečavanje daljnjeg razvoja bolesti.

Ako bude odobren u SAD-u, aducanumab bi mogao promijeniti tok bolesti, prema Biogenu, jer su rezultati prvih testova izuzetno ohrabrujući. Pacijenti koji su primili aducanumab u studiji pokazali su značajno poboljšanje kognitivnih funkcija kao što su memorija kao i u obavljanju svakodnevnih zadataka. Važno je da se bolest otkrije u ranoj fazi.

Alchajmerova bolest ostaje jedan od najvećih zdravstvenih izazova. Danas se Alchajmerova bolest ne može izliječiti. Međutim, mogu se ublažiti neke posljedice bolesti. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da se u svijetu svake godine otkrije gotovo deset miliona novih slučajeva oboljelih od demencije. Tako je u 2018. godini u svijetu živjelo oko 50 miliona osoba s demencijom, a procjena do 2050. predviđa da će se taj broj više nego utrostručiti na 152 miliona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.