Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 13.07.2020.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tesla priprema gradnju prve fabrike u Evropi - Posao za 10.500 ljudi

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
U Teslinoj tvornici u Njemačkoj, za koju se priprema gradilište u njemačkom Grunheideu, biće zaposleno 10.500 radnika a proizvodiće se, u punom kapacitetu, pola miliona automobila godišnje u smjenama, izvještava n-tv.

Izgradnja tvornice, koja bi trebalo da bude završena do jula 2021. godine, još nije odobrena.

U Teslinoj prijavi za okolišnu dozvolu navode se različite informacije o broju zaposlenih u smjeni. Govori se i do 12.000 direktnih poslova. Prema podacima iz industrijskih krugova, između 3.000 i 3.500 zaposlenika radit će u jednoj smjeni, u tri smjene dnevno.

Tesla je očistila dio područja na vlastiti rizik i priprema se za izgradnju.

Prijava za građevinsku dozvolu pokazuje da kompanija procjenjuje troškove izgradnje na oko milijardu evra. Ako se dobije odobrenje, građevinski radovi trebali bi trajati do marta 2021. godine. Početak rada je planiran za juli 2021. godine.

Kritičari strahuju da će tvornica imati negativne posljedice za okoliš. Do sada je zaprimljeno 373 prigovora. Do 3. septembra građani još mogu uložiti prigovore na zahtjev za odobrenje.

Glavni primjedbe zaštitnika okoliša je da cijeli projekt ima pogrešno mjesto, odnosno da je riječ o području zaštite voda i zaštićenom krajoliku usred netaknute prirode.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.