NavMenu

Novi trend u Dalmaciji - Prodaju se vile s bazenima zbog nemogućnosti plaćaja kredita

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 13.07.2020. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija/S.Šojić)
Korona razdoblje koje, izgleda, još nije prestalo, znatno je uticalo na tržište nekretnina, pa se situacija okrenula gotovo preko noći. Barem na području Makarske i u mjestima Rivijere, ponuda je postala veća od potražnje.

Naime, prema rečima Lee Boras, referentkinje iz jedne agencije za nekretnine, u posljednje vrijeme u ponudu za prodaju stavljene su brojne vile sa bazenima čiji ih vlasnici žele prodati kako bi otplatili kredite koje su digli kod banaka za njihovu izgradnju, a drugi razlog je što se pored takvih vila izgradilo puno stanova, tako da gosti ne mogu uživati u miru.

Osim toga, kako kaže Boras, većina vlasnika vila s bazenima nema drugih prihoda osim iznajmljivanja, a sezona je ionako pod znakom pitanja, pa većina soba u vilama zjapi prazna.

- Takve vile s bazenima prodaju se za 500 do 600 hiljada EUR, što zavisi od kvadrature, a uglavnom je riječ o kućama od oko 200 kvadrata. Što se tiče potražnje, na prvom mjestu su i dalje stanovi, i to samo oni u zgradama ispod magistrale, čija je cijena po kvadratu 1.800 do 2.000 EUR. Kupci žele stan što bliže centru i sa pogledom na more i to za otprilike 100.000 EUR - rekla je Boras za Slobodnu Dalmaciju, dodavši da su na drugom mjestu po potražnji stare kuće.

Korona je tako, osim povećane ponude, a smanjene potražnje, donijela i pad cijena nekretnina i to za 20%, što je potvrdio Filip Raffanelli, vlasnik firme Navis nekretnine. Kako kaže, upita za kupovinu stanova, kao i dolazaka kupaca, bilo je sve do zatvaranja granica, a s druge strane je smanjena potražnja od strane stranih kupaca jer turista nema kao ranijih godina.

- Smanjena je i potražnja, a i cijene stanova su smanjene za 15 do 20%. Cijene kuća niko nije smanjivao jer se vlasnici nadaju da će korona kriza ubrzo proći, pa kvadrat kuće košta od 1.200 do 2.000 EUR, što ovisi o tome da li je kuća kamena. Tako se kuća od 300 do 370 kvadrata može kupiti za 600.000 EUR - ističe Raffanelli, koji dodaje da je cijena kvadrata stana smanjena za oko 100 EUR, pa se stan od oko 60 kvadrata na Zelenki u novogradnji može kupiti za 1.700 do 1.750 EUR po kvadratu, mada svi kupci traže stan u centru kakvog nema ni u ponudi ni u realnosti.

Kako pojašnjava Raffanelli, dosta su tražena i građevinska zemljišta na predjelu Moča i Veliko Brdo, i to po cijeni od 180 do 200 EUR za kvadrat.

- Ako vlasnici apartmana koji isključivo žive od iznajmljivanja, počnu prodavati svoje druge nekretnine, to bi moglo rezultirati dodatnim padom cijena - kazao je Raffanelli.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.