NavMenu

Vaučer-turizam sve više zastupljen u BiH - I lokalne zajednice privlače turiste poklonima

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 13.07.2020. 09:18
Komentari
Podeli
Etno selo Stanišić (Foto: Suzana Obradović)Etno selo Stanišić
Turistički vaučeri jedan su od načina za podršku domaćem turizmu, a osim Republike Srpske na njihovo izdavanje odlučile su se i neke lokalne zajednice.

Prvi je to uradio Grad Trebinje koje je u sklopu nagradne igre već nagradio sa 150 KM 60 najsretnijih učesnika za boravak i noćenje u ovom gradu.

Na izdavanje vaučera odlučili su se i drugi jaki turistički centri, pa je tako Turistička organizacija Višegrada izvukla prve dobitnike turističkih poklon-vaučera u okviru promotivne kampanje "Čekamo vas u Višegradu". Predviđeno je više krugova izvlačenja a nagrađeni će odsjesti u hotelu Višegrad, kompleksu Andrićgrad, te u Višegradskoj banji.

Najnoviji primjer vaučer-turizma dolazi iz Grada Bihaća gdje je Turistička zajednica pod sloganom "Odmori u Bihaću" planirala prodaju vaučera kako bi se ljudi prijavili i iskoristili 200 KM subvencije. Za realizaciju projekta turističkih vaučera Grad Bihać osigurao je 100.000 KM iz budžeta, a UNDP 54.000 KM.

- Ovo je pilot projekt koji će se sigurno prenijeti i u druge gradove Bosne i Hercegovine - kazao je v.d. direktor TZ Bihać Armin Amidžić.

Turistička zajednica je raspisala javni poziv za učešće u provedbni programa subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera koji je namijenjen registriranim privrednim subjektima koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge na području Grada Bihaća, kao i poziv za dostavu ponude u postupku odabira online servisa koji nude prodaju turističkih ponuda putem vaučera.

U glavnom gradu BiH, Sarajevu, nije bilo izdavanja vaučera, mada je Fondacija Sarajevo Navigator pokrenula je inicijativu "Ručak za sve", koja bi podrazumijevala podjelu vaučera od 20 KM svim punoljetnim stanovnicima Kantona, koje bi oni imali pravo iskoristiti u roku dva mjeseca u nekom od ugostiteljskih objekata u Kantonu.

Inicijativa je, za sada, ostala bez odjeka.

Ipak, u Sarajevu je pokrenut projekat "Odmori u BiH", osmišljen kao svojevrsna "prva pomoć" turističkom sektoru Bosne i Hercegovine. Kreirana je inovativna web platforma www.odmoriubih.ba kao marketinški kanal turizma BiH. Web platforma na jednom mjestu objedinjuje najbolje što BiH ima – kvalitetne turističke pakete, zanimljive aktivnosti, ture i transfere između destinacija, kao i tekstove, fotografije i videa koji će promovirati turističku ponudu u BiH.

U Republici Srpskoj je prema najnovijim informacijama izdato 2.133 turističkih vaučera.

Ministrica trgovine i turizma RS Suzana Gašić kaže da građani Republike Srpske mogu iskoristiti vaučere u 70 smještajnih objekata i dvadesetak turističkih agencija. Najpoželjnije lokacije su Banja Vrućica, Višegrad, Nacionalni park Sutjeska i Etno selo Stanišići.

I dok u RS program subencija uveliko traje u Federaciji se na izdavanje vaučera još nisu odlučili, iako je ministrica turizma i okoliša Edita Đapo u medijima najavljivala da će i ovaj entitet sačiniti sličan program.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.