NavMenu

Kanton Sarajevo definisao 15 strateških projekata - Naložena ubrzana implementacija

Izvor: eKapija Nedjelja, 12.07.2020. 07:45
Komentari
Podeli
(Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo zadužila je na sjednici osam kantonalnih ministarstva i Kabinet premijera da u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) poduzmu sve neophodne aktivnosti na implementaciji 15 strateških projekata za Kanton Sarajevo, saopćila je kantonalna pres-služba.

Radi se o projektima u oblasti prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, privrede, saobraćaja, komunalne privrede, obrazovanja, rada i socijalne politike te pravde i uprave i finansija, koji su u različitim fazama realizacije a koje je Vlada Kantona odabrala kao strateške.

Projekt "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo" ima za cilj povećanje broja objekata individualnog i kolektivnog stanovanja, kao i javnih objekata u Kantonu u svrhu njihovog utopljavanja radi smanjenja troškova energije kao i zagađenja zraka.

Razvoj saobraćaja na električni pogon u Kantonu Sarajevo je projekt koji podrazumijeva izradu modela prelaska kompletnog javnog saobraćaja na električni pogon, i to autobuskog i taxi saobraćaja. Riječ je o dugoročnom projektu čija je realizacija planirana za narednih deset godina.

Studija društveno-ekonomske opravdanosti uspostave Holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo predviđa uspostavu Holdinga svih kantonalnih javih komunalnih preduzeća. Studija je dostavljena resornom ministarstvu i biće razmatrana na jednoj od narednih sjednica kantonalne vlade.

Studijom opravdanosti uspostave kogenerativnog postrojenja i postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada na području Kantona Sarajevo predviđena je gradnja spalionice otpada po savremenim ekološkim standardima. I ova studija će biti razmatrana na jednoj od narednih Vladinih sjednica.

Razvoj IT sektora je također jedan od strateških projekata Vlade, a predviđa, između ostalog, uspostavu IT parka na Šipu, osnivanje IT fakulteta pri Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), osnivanje IT gimnazije, kao i odgovarajućeg tijela za informacione tehnologije na nivou Sarajevskog kantona.

U strateške projekte je uvrštena i reforma sektora turizma. Izrađen je elaborat s mjerama za poboljšanje stanja u turizmu, a među njima su osnivanje fakulteta za turizam pri Univerzitetu Sarajevo, kao i srednje škole za turizam.

Među projektima su i "Studiraj u Sarajevu", "Reforma sektora zapošljavanja u Kantonu Sarajevo", "Projektna akademija", čiji je cilj edukacija za izradu projekata EU, potom projekt "Centar za obrazovanje odraslih" pri SERDA-i za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuku odraslih. "Studija budućnosti" je također jedan od projekata čiji je cilj uređenje i unapređenje usluga građanima u svim sektorima Kantona. "Uspostava i izgradnja modernog sajmišta na području Kantona Sarajevo", "Razvoj drvnog sektora", "Uspostava naučno-istraživačkog centra pri UNSA", te "Uspostavljanje saradnje sa bh. dijasporom" putem SERDE, također su uvršteni među ove projekte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.