Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 13.07.2020.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

REBEC 2020: Oporavak hotelijera očekuje se najranije 2022. godine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: alice-photo/shutterstock.com)
Da je situacija u turizmu i ugostiteljstvu teška, ali da treba ostati pozitivan, složili su se govornici panela "SEE Hospitality Visions (2020 - 2025)" u okviru onlajn panela REBEC 2020.

Calin Ile, FIHR predstavio je kako izgleda situacija u Rumuniji, napomenuvši da se ne razlikuje mnogo od drugih zemalja.

- Radilo se na čuvanju radnih mjesta, a Vlada je pružila pomoć sa platama. Cilj je bio da se očuva sam biznis, ali radilo se i na tome da se ponovo zadobije povjerenja klijenata, kako bi se podstakao turizam. Kada je riječ o likvidnosti, situacija nije dobra, jer banke zanemaruju ovaj sektor - naveo je.

Dodao je i da je problem što ne postoji kampanje za podsticanje domaćeg turizma, ali i za privlačenje turista iz okruženja, jer država nije pokrenula nikakvu kampanju. Dijeljeni su samo vaučeri za određeni broj ljudi.

- Turizam neće biti isti, ali to će uticati na promjene u industriji. Turizam će morati da bude održiv, digitalizovan i participativan. Očekujem povratak na nivo iz 2019. godine u 2022. godini - istakao je Calin Ile.

U Bugarskoj zauzetost hotela biće 100%

Lybo Stambolyski iz STS. Constantine & Helena Holdings JSC iz Bugarske, koji najviše imaju resort hotela, kaže da je odnos domaćih i stranih turista 30% prema 70%. I ovde je virus korona donio promjene.

- Zatvorili smo sve restorane u hotelima, i koristimo one van hotela, kao što su na primjer oni na plažama. Gosti cijene ovo i vide korist od ovog koncepta. Jedna od strategija je da ne budemo zatvoreni i očekujemo 100% zauzetost kapaciteta. Hoteli moraju da obezbijede 5% prostora za izolaciju - naveo je.

Kako bi privukli turiste, ponudili su i popuste, kao i druge različite pogodnosti. Stambolyski je istakao da imaju jasan plan tokom krize, koji se analizira na dnevnom nivou.

Razvoj i povratak poverenja

Situacija sa koronavirusom je ubrzala planove za renoviranjem hotela u Mađarskoj, koje je planirano slijedeće godine, rekla je Andrea Rona iz Hunguest Hotels. Sada je sedam hotela potpuno zatvoreno.

- Naše dvije fokusne tačke su razvoj i povratak povjerenja. Ekspanzija u Budimpšeti, ali i van Mađarske, je strategija, ali ne trenutno. Sada je ideja da se minimiziraju posljedice korona virusa. U naredne tri godine pronaći ćemo svoje prilike - rekla je Rona.

Navela je i da ne želi da prognozira kada će se sve vratiti na nivo od 2019. godine:

- Pripremamo scenario za jesen i moguć drugi talas, a tada će imati bolji pogled.

Prilike će iskočiti prije ili kasnije

Naya Boltetsou iz Watson Farley & Williams LLP predstavila je situaciju iz ugla advokata, rekavši da su traženi savjeti kako da se prevaziđe period kada je riječ o vlasnicima hotela i zaposlenima, o odnosu hotela sa klijentima, o polisama osiguranja, kako hotel može da iskoristi novac da podstakne svoje poslovanje, kako da obavi refinansiranje i tako dalje.

- Pokušajte da ne investirate u individualnu imovinu, nego u portfolio ili kombinacije. Prilike će iskočiti prije ili kasnije - rekla je Boltetsou.

George Scharenatz iz Devin doo Budve takođe smatra da svaka poteškoća ujedno nudi i priliku, kojih je mnogo:

- Trenutno su moji osnovni zadaci projekti koji se tiču stanovanja i hotela. Bavim se i traženjem lokacija za odmor u Srbiji i Crnoj Gori, kojima mnogo toga nedostaje. Vjerujem da će pasti cijene građevinskog zemljišta, kao i cijene gradnje. Treba biti pozitivan, ne zaustavljati projekte, nego ih eventualno usporiti i razmisliti o redizajnu ili restrukturiranju, na primjer.

Domaćin panela bio je Marius Gomola, Hortwath HTL, Mađarska, koji je rekao da bi hoteli trebalo više da se usmjere na domaće turiste. Razočaran je jer ljudi ne putuju kao ranije, ali očekuje da će se to promijeniti. Napomenuo je i da je teško pronaći i radnu snagu.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.