NavMenu

Stečajna masa Unisa procijenjena na 48 mil KM - Iznos nedovoljan za pokrivanje svih potraživanja

Izvor: Glas Srpske Subota, 11.07.2020. 14:26
Komentari
Podeli
Procijenjena vrijednost popisane imovine u derventskoj Fabrici cijevi Unis u stečaju je oko 48 miliona maraka, što po svemu sudeći neće biti dovoljno da se namire svi koji su stali u red za naplatu od Unisa.

Stečajni upravnik Unisa Lazo Đurđević rekao je da su procjenitelji završili posao na terenu, te da je konačno poznata vrijednost stečajne mase.

- Iako je procjena završena ništa dalje ne možemo raditi zbog trenutne epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi. Okružni privredni sud u Doboju ne može da zakaže ročište jer je dozvoljeno maksimalno 50 osoba u zatvorenom prostoru, a nas je mnogo više tako da je pitanje kada ćemo dobiti termin - rekao je Đurđević.

Istakao je da procijenjena vrijednost imovine od oko 48 miliona maraka sigurno neće biti dovoljna, a u prvom redu namiriće se banke koje imaju hipoteke.

- Trebalo bi mnogo novca više, ali je teško da sada govorim o ciframa prije nego što bude održana Skupštinu - rekao je Đurđević, podsjetivši da su na adresu nekadašnjeg privrednog giganta stigle 84 prijave potraživanja povjerilaca koji čekaju naplatu dugovanja.

Predstavnica povjerilaca iz reda radnika Unisa Radoslava Milanković kaže da zaposlene mnogo više brine to što Vlada Srpske još nije donijela rješenje o socijalnom zbrinjavanju radnika.

- Imali smo obećanja bivših ministara rada da će nam radni staž biti uvezan i sva prava priznata, ali to se ni do dan danas nije dogodilo. Apelujem na nadležne da stanu na stranu radnika kako bi oni koji su stekli uslove za penziju mogli da ostvare to pravo - rekla je Milankovićeva i podsjetila da su radničke knjižice zaključene za svih 114 radnika Unisa.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je da do polovine iduće sedmice očekuje sastanak sa ministrom privrede i preduzetništva RS Vjekoslavom Petričevićem kako bi bio realizovan dogovor u vezi sa rješavanjem problema radnika Unisa.

- Plan je da se uplati oko jedan odsto za zaposlene koji koriste prava sa biroa te da se za 12 radnika koji su stekli uslove za penziju uplate doprinosi. Ministarstvo će podnijeti zahtjev Vladi da se uplati ukupno 243.000 maraka za rješavanje tih problema - rekao Peulić.

Zahtjev za stečaj Unisa početkom prošle godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovan Lazo Đurđević. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra prošle godine.

IGA

Problemi u Unisu traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 mil KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.