Izvor: eKapija | Subota, 11.07.2020.| 07:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u avgustu - Zatraženo povećanje kvote na 5.000 tona

(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku nastavit će se u avgustu, dogovoreno je u petak 10. jula na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Borisa Pašalića i Šemsudina Dedića sa predstavnicima kompanije Tareks, koja posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga.

Na sastanku je dogovoreno da se od turske strane zahtijeva povećanje kvote za 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa.

Istaknuto je takođe da u ovoj godini nije iskorišteno više od 2.000 tona odobrene kvote i da će ona biti iskorištena u periodu od avgusta do decembra.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić naglasili su da bi se izvozom zaliha mesa, nastalih zbog smanjenog lokalnog konzuma usljed pandemije korona virusa, dodatno zaštitila domaća proizvodnja.

U tom kontekstu, dogovoreno je uvođenje novog modela, koji bi bio u upotrebi od naredne godine, a koji bi podrazumijevao da nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH finansiraju dio otkupa mesa koji je namijenjen za izvoz u Tursku, čime bi se uticalo na značajno povećanje kvote izvoza mesa u ovu državu.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić informisali su predstavnike kompanije Tareks o usaglašenom stavu da u je procesu izvoza mesa neophodno imati jednak tretman kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su cetrifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske.

Naglašeno je da će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje kako bi projekat izvoza mesa u Tursku bio i proizvodnog, a ne samo trgovinskog karaktera.

Na sastanku je dogovoreno da će narednih dana nadležna ministarstva kontaktirati tursku stranu kako bi se razgovaralo o dogovorenim aktivnostima i unaprijedio posao izvoza mesa iz BiH u Tursku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.