Izvor: eKapija | Petak, 10.07.2020.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Brzina je najveća prednost beskontaktnog plaćanja - U BiH svaki četvrti građanin koristi kartice

(Foto: I.Vukša)
Ukupno korišćenje beskontaktnog načina plaćanja Visa karticama u našoj zemlji poraslo je za skoro 162% u odnosu na mart prošle godine, a dvije trećine građana Bosne i Hercegovine spremno je da vrši transakcije beskontaktno jer im donosi brojne pogodnosti. To pokazuje prvo regionalno istraživanje kompanije Visa u okviru kampanje "U korak sa digitalnom budućnošću", koje je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina.

Prema podacima svaki četvrti građanin Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, ali je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija, gde čak 68% ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja.

Sa druge strane, Albanija bilježi najnižu upotrebu – tek jedan od 10 potrošača plaća na ovaj način, ali su kupci u ovoj zemlji motivisani da se bolje upoznaju sa ovom tehnologijom i koriste njene benefite. Kao glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica ističu se brzina (45% korisnika je ovo navelo kao benefit), jednostavnost rukovanja (41%) i praktičnost (37%), startbih.ba.

Oko 47% kupaca koji ne koriste beskontaktne kartice kao razlog navode to što im banka nije ponudila takvu mogućnost, dok 22% posto ističe da ne znaju da postoji takva opcija u Bosni i Hercegovini, ili su pak zabrinuti za bezbjednost tokom korišćenja - 17%. Oko osam posto korisnika priznalo je da nije sigurno kako se upotrebljavaju beskontaktne kartice.

U isto vrijeme, gotovo svaki osmi potrošač u našoj državi koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 59 posto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 43%korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti, dok je manje od 30% oduševljeno takvom mogućnosti. Većina ispitanika istakla je praktičnost kao pozitivnu okolnost ovakvog vida beskontaktnih transakcija i to što "zahvaljujući ovoj opciji mogu da ostave kartice i keš kod kuće". Više od jedne petine ispitanika smatra da je ovaj vid plaćanja zabavan i interesantan jer žele da budu u trendu sa ostatkom svijeta. Kao glavni nedostaci mobilnog novčanika navedeni su bezbjednost i ograničen broj mjesta gdje su ovakva plaćanja moguća.

Visa je nedavno u svim zemljama Jugoistočne Evrope povećala maksimalan iznos za beskontaktne transakcije za koje nije neophodan unos PIN koda. U Bosni i Hercegovini je taj limit uvećan na 90 KM, što predstavlja unaprijeđenje od 50% u odnosu na prijethodnu sumu i olakšava obavljanje svakodnevnih transakcija.

Kompanija Visa posvjećena je pružanju podrške privredama koje su pogođene pandemijom i želi da im svojom ekspertizom, analizom podataka i proizvodima omogući da što prije stanu na noge. U narednom periodu, svjetski lider u digitalnim plaćanjima predstaviće rezultate cjelokupnog regionalnog istraživanja, kako bi upoznao javnost sa novitetima u potrošačkim navikama i na taj način pomogao vladama i preduzećima prilikom donošenja važnih odluka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.