NavMenu

Toplane Sarajevo istražuju potencijal termalnih voda za grijanje ilidžanskih naselja

Izvor: eKapija Petak, 10.07.2020. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergemi/shutterstock.com)Ilustracija
Toplane Sarajevo potpisale su sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH Ugovor o dodjeli 35.000 KM za projekat hidrogeoloških istraživanja termalnih voda na području Ilidže za potrebe daljinskog grijanja Toplana.

Toplane će novac usmjeriti za izradu projektne dokumentacije.

Ukoliko hidrogeološka ispitivanja kroz prvu fazu ovog projekta pokažu svoju opravdanost u smislu pronalaska geotermalne vode zadovoljavajuće temperature, nastaviće se izradnja geotermale bušotine na koju će Toplane imati koncesiju i koristiti geotermalnu vodu u sistemu daljinskog grijanja.

Implementacijom tog projekta planirano je zagrijavanje ilidžanskih naselja koje pokrivaju kotlovnice Mala Aleja, Mlade Bosne i Tome Međe.

Realizacijom tog projekta uvodi se potpuno novi način zagrijavanja koji isključuje korištenje prirodnog gasa i drugih alternativnih energenata u procesu proizvodnje toplotne energije, što ima neprocjenjiv pozitivan uticaj u doprinosu kvaliteti zraka, ističu iz KJKP Toplane - Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.