Izvor: Klix | Petak, 10.07.2020.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hotelska grupacija Europe najavila zatvaranje hotela u Sarajevu

(Foto: holidaysarajevo.ba)
Hotelska grupacija Europe saopštila je da bilježi milionske gubitke i da su sve rezervacije otkazane do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

U turističkom sektoru, kako navode, došlo je do nesagledivnih gubitaka gdje je pet mjeseci u nizu zabilježen 100% pad prometa. To je dovelo i do gubitka radnih mjesta u ovom sektoru.

Iz navedenih razloga hotelska grupacija Europe ističe da će biti primorani zatvoriti najuglednije hotele u Sarajevu ako se granice ne otvore i ako se sredstva za stabilizaciju privrede ne preusmjere za finansijsku pomoć hotelskom sektoru.

Neophodno je, kako kažu, ostvariti saradnju sa resornim ministarstvima na više nivoa vlasti, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pokušali spasiti turizam u BiH i vratiti mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu.

- Hitno otvaranje granica, subvencioniranje iznosa minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu najmanje do 2021. godine, subvencioniranje 100% iznosa za troškove vode, struje, gasa, odvoza smeća (režijski troškovi), nastalih u periodu od 1. aprila 2020. pa sve do 1. aprila 2021.godine, oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta (TV taksa, taksa na istaknutu reklamu, i slično) do 1. aprila 2021.godine su samo neke od hitnih mjera koje su zahtjevane - navodi se u saopćenju Hotelske grupacija Europe.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.