NavMenu

Institut Dedinje obilježava 25 godina od prvih transplantacija srca i jetre

Izvor: eKapija Petak, 10.07.2020. 08:21
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje ovih dana obilježava 25. godišnjicu prvih transplantacija srca i jetre u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, koje su izveli istaknuti stručnjaci Instituta.

Naime, početkom jula davne 1995. godine na Institutu Dedinje, urađeni su prvi hirurški zahvati transplatacije srca i jetre u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Prvu transplantaciju srca izvela je ekipa stručnjaka na čelu sa prof. dr Reikom Huskićem, dr Duškom Nežićem i prof. dr Miodragom Perićem, a tim za transplatataciju jetre, predvodili su prof. dr Božina Radević i prof. dr Đorđe Radak.

Presađivanje jetre je trajalo oko šest časova, a srca sat i po. Blagoje Jovanović (53) je tada dobio novo srce, a Nikola Vučićević (46) je prvi pacijent u tadašnjoj Jugoslaviji kojem je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje presađena jetra.

Tada su napravljeni pionirski koraci u uvođenju transplantacionog programa u tadašnjoj državi i u redovan rad ove institucije, koja će u narednih nekoliko godina biti veoma posvećena razvoju transplatacione medicine srca i jetre.

Tada je novo srce dobio i Milan Lujić iz Brčkog i ono u njegovim grudima kuca već 20 godina, a Nikolu Vućićevića i danas "služi" tada presađena jetra.

U ovom, za to vrijeme ogromnom poduhvatu, osim kardio i vaskularnih hirurga, učestvovali su anesteziolozi, hepatolozi, infektolozi, imunolozi, transfuziolozi i drugi specijalisti bez kojih je bilo nemoguće napraviti ovaj podvig. Realizacija transplantacionog programa Instituta Dedinje, rezultat je dugih priprema i saradnje sa klinikama VMA, KC Srbije, KBC Zvezdara...


Pripreme za transplantaciju trajale su dvije godine, a nakon što je sve bilo spremno za pionirski transplatacioni poduhvat, čekao se davalac jetre i srca. Hirurška klinika iz Novog Sada je obezbjedila neophodne organe i to od jednog davaoca i istorija transplantacije srca i jetre je mogla da počne.

U periodu od 1995. do 1999. godine u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, urađeno je sedam transplantacija srca, 18 presađivanja jetre i jedna transplantacija pankreasa. Uspješna realizacija Programa transplatacije je kruna rada ne samo hirurgije, već i brojnih drugih oblasti medicine koje su se kroz ovaj program pokazale i dokazale, saopštio je Institut.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.