Izvor: Srpska info | Četvrtak, 09.07.2020.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istorija tvrđave Kastel kao inspiracija za seriju "Hotel Balkan"

(Foto: Kitic Goran/shutterstock.com )
Tvorci telenovele "Hotel Balkan", serijskog projekta Telekoma Srbija i Bosonoga produkcije koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati.

Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i "Hotel Balkan", krije brojne tajne. Iza tog vela, koji vijekovima intrigira ne samo istoričare, već i posjetioce i slučajne prolaznike, krije se zdanje čiji je istorijat, u dobroj mjeri, poslužio kao inspiracija za pomenutu seriju.

– Tokom izrade scenarija, sproveli smo svojevrsno istraživanje tvrđave Kastel, ali ne toliko u istoriografskom kontekstu, koliko u potrazi za inspiracijom. Svako mjesto čija istorija seže daleko u prošlost, pa tako i Kastel, u svojim zidinama krije mnogo priča i legendi koje žive i danas. Kako bismo što vjerodostojnije gledaocima približili Banjaluku, i to onu s početka prošlog vijeka, neke od tih priča smo prepričali kroz scenario – pojasnio je Nikola Pejaković Kolja, prema čijoj priči je nastao scenario za seriju "Hotel Balkan".

Ipak, sve što se tiče Kastela u priči o generacijskom jazu, grijesima i spletkama unutar porodice Kuruzović, vlasnika velelepnog hotela "Balkan", bazirano je na činjenicama, pa neke od legendarnih priča grada Banjaluka tako nastavljaju da žive i kroz ovo serijsko ostvarenje.

Da biste saznali o kakvim je tajnama konkretno riječ, moraćete pričekati jesen, kada na kanalu Superstar TV počinje emitovanje serije "Hotel Balkan". Tada, nadomak Banjaluke, ujedno kreće i snimanje druge sezone ove telenovele, čiji je reditelj Saša Karanović, a koja je okupila brojna glumačka imena iz Bosne i Hercegovine, kako ona etablirana, tako i neka koja će to tek da postanu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.