Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.07.2020.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Perutnija Ptuj S iz Srpca planira izvoz mesa u EU tokom 2021. - Za dalju proizvodnju potrebna izgradnja nove vodovodne mreže

Vlada Republike Srpske pomoći će proširenje proizvodnih kapaciteta u kompaniji Perutnija Ptuj S iz Srpca i izgradnju nove vodovodne mreže na ovom području kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje proizvodnog procesa.

Ovo je jedan od zaključaka posjete opštini Srbac ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića i ministra finansija Zore Vidović.

Na sastanku u ovoj fabrici moglo se čuti da Perutnina ima velike ambicije u ovoj godini i planira da do kraja avgusta riješi pitanje dobijanja dozvole za izvoz mesa u zemlje Evropske Unije.

- Moramo otkloniti još neke administrativne i tehničke barijere u tom pogledu, kako bi do ova dozvola mogla biti uskoro dobijena. Spremni smo da u idućoj godini naše proizvode plasiramo na tržište EU. Ove godine smo oko 4,3 mil KM investirali u proizvodne pogone i trenutno radimo na novom prečistaču otpadnih voda - rekao je rukovodilac proizvodnje Velibor Popović.

On dodaje da Perutnina trenutno zapošljava 254 radnika i nije smanjivala obim proizvodnje ni tokom pandemije virusa korona, kada je zaposlila dvadesetak novih radnika, a sve obaveze se redovno izmiruju, navodi se na sajtu Opštine Srbac.

Ministar finansija Zora Vidović rekla je da će Vlada Srpske u narednom periodu finansijski pomoći izgradnju vodovoda od izvorišta do fabrike Perutnina Ptuj S čime će biti obuhvaćena i lokalna domaćinstva.

Ovdje imamo problem lokalnog nivoa s vodovodom jer često pucaju cijevi, a rad ove fabrike je nezamisliv bez adekvatnog vodosnabdijevanja. Time će se i mještanima ovog kraja omogućiti normalnija isporuka vode - rekla je Vidović.

Ona je naglasila da je Perutnina Ptuj S najveći proizvodni kapacitet u prehrambenoj industriji u Republici Srpskoj i BiH, koji pored velikog broja zaposlenih angažuje 122 kooperanata i tako obezbjeđuje egzistenciju velikom broju porodica.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske će zbog virusa korona do kraja godine predložiti mjere za otkup svih proizvoda u poljoprivrednom sektoru u Srpskoj.

- Pomoći ćemo našim prerađivačima da otkupe voće, povrće, žitarice i meso - istakla je Vidović i naglasila da je akcenat na zaštiti domaće proizvodnje i otkupu domaćih proizvoda.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je za Srbac važna izgradnja nove vodovodne mreže na ovom području i dodao da je instaliranje novog prečistača otpadnih voda u završnoj fazi.

- Zadovoljstvo mi je što čujem da su razvojni planovi Perutnine usmjereni ka povećanju obima proizvodnje i novim investicijama i što je Vlada Republike Srpske pokazala interes da stimuliše ovaj proizvodni kapacitet koji je odavno prevazišao lokalni značaj - rekao je načelnik Dragosavljević.

Neki od planova Perutnine u narednom periodu odnose se i na novi način zbrinjavanja životinjskog otpada koji se trenutno izvozi u Srbiju, u Bačku Topolu, a dobijanjem dozvole za izvoz mesa u EU, taj otpad bi bio izvožen u Hrvatsku, kao što je to bio slučaj prije nego je ta zemlja postala član EU.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Boris Pašalić, rekao je da je za Republiku Srpsku Perutnina Ptuj S važan pogon kojeg Vlada i resorno ministartsvo žele da podrže.

- Ova firma služi kao generator proizvodnje u oblasti peradarstva jer za sebe veže više od 100 kooperanata. Za nas je važno da se ovaj obim proizvodnje povećava u narednom periodu - naglasio je Pašalić.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske učinila zaokret kada je riječ o podsticajnoj politici u peradarstvu i ove godine prvi put izdvojila značajna sredstva kako bi podržala kapitalne projekte u oblasti prehrambene industrije u poljoprivredi. Naime, radi se o 65 zahtjeva koje će resorno ministarstvo podržati sa 35% odsto njihovih investicija u narednom periodu u oblasti poljoprivrede.

Pašalić je rekao da je peradarski sektor u Republici Srpskoj u usponu, ističući da je u prošloj godini proizvedeno 18,5 miliona brojlera, a godinu ranije oko 17 miliona.

- Polovinu te količine preradi pogon Perutnine u Srpcu, dok drugi dio otkupljuju manja preduzeća u Federaciji BiH -rekao je Pašalić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.