NavMenu

Prinos ječma u brodskom kraju iznad prosjeka

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.07.2020. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Free-Photos)
Žetva ječma koji je na području brodske opštine bio zasijan na 210 hektara je završena, a ove godine postignut je natprosječan prinos ove žitarice od 5 tona po hektaru, saopšteno je iz Odsjeka za poljoprivredu koje djeluje pri Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti Opštine Brod.

Istaknuto je da će, ukoliko se nastavi period sa stabilnim vremenskim prilikama, u narednom periodu početi i žetva pšenice, saopšteno je na sajtu Opštine Brod.

- Pšenica je u fazi nalijevanja i zrenja zrna. Čekaju se povoljni uslovi, odnosno postizanje optimalne vlažnosti zrna pšenice za početak žetve - istakao je Siniša Jaćimović, stručni saradnik za poljoprivredu.

Napomenuo je da viša temperatura vazduha i smjena kišnih i sunčanih dana povoljno utiče i na ubrzan rast kukuruza čiji bi prinosi ove godine mogli biti veći od prosjeka.

- Na području opštine Brod ove godine kukuruz je zasijan na 3.100 hektara - istakao je Jaćimović.

Iz odsjeka preporučuju ratarima koji imaju farme goveda da nakon završetka žetve ječma na parcelama zasiju kukuruz kraćeg vegetacionog ciklusa odnosno grupa zrenja FAO 200 i 300, kako bi isti mogao biti iskorišćen kao silažna hrana za ishranu goveda.

Na području brodske opštine ječmom, pšenicom, zobi, tritikalom i raži ukupno je zasijano 1.070 hektara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.