NavMenu

Sumorne prognoze za privredu Kantona Sarajevo: Pad industrijske proizvodnje očekuje se i u 2010.godini

Izvor: eKapija Utorak, 16.02.2010. 15:28
Komentari
Podeli

Stanje u industriji je uvijek najbolji pokazatelj je li neka privreda u silaznoj ili uzlaznoj putanji, a najnoviji podaci pokazuju da je Kanton Sarajevo do kraja 2009. bio suočen s konstantnim padom proizvodnje u ovoj oblasti. Mubera Kadrić, direktorica Centra za razvoj preduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo, kaže da je industrijska proizvodnja u Kantonu do kraja 2009. bila niža za 5,5 posto u odnosu na godinu prije.

U sklopu toga, prerađivačka industrija je pala za 5,4 posto u odnosu na spomenuto razdoblje, a u okviru ove industrije samo 4 grane su ostvarile rast proizvodnje dok je 16 zabilježilo pad u odnosu na godinu prije. Rast su ostvarili reciklaža 24, 8 posto, proizvodnja hemikalija 21, 3 posto, proizvodnja duhanskih proizvoda 17, 5 posto, te proizvodnja drveta( osim namještaja) 7, 2 posto.

Najveći gubitaši u oblasti prerađivačke industrije u 2009. bile su firme iz oblasti proizvodnje metala gdje je proizvodnja pala za 62,6 posto, te proizvodnja namještaja koja je pala za rekordnih 63,1 posto.

"Kada su statistički pokazatelji u pitanju uvijek je industrija neki pokazatelj po kojem gledamo i ostale grane. Zabrinjava nas to što imamo stalan pad industrijske proizvodnje. Razlog za zabrinutost je i to što nema naznaka da će se stanje uskoro popraviti", ističe Kadrić.

Kaže da su oni prije više od godinu dana predlagali mjere koje bi mogle pomoći privredi da iziđe iz krize no, predstavnici vlasti su slabo šta uradili po tom pitanju. "Ništa se, osim donošenja odredbe o smanjenju obaveznog depozita banakama, nije učinilo da se pomogne privredi", kazala je Kadrić dodajući i da oporavak neće biti moguć ukoliko država ne poduzme akcije kakve su poduzele i ostale zemlje iz okruženja kako bi pomogli svojoj ekonomiji.

Kadrić ističe da je problem i dalje što vlasti još nemaju sluha za to, a kao primjer navodi to da su u proračunima izbrisane i one stavke koje predviđaju poticaje za privredu. "Tako da su sve su prilike da ćemo zadnji izići iz recesije", istaknula je Kadrić.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.