NavMenu

Tradicija proizvodnje duga 70 godina - Industrija alata Trebinje planira gradnju hale i uvođenje najsavremenije tehnologije

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.07.2020. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: iat-tools.com)
Industrija alata Trebinje (IAT), gigant iz doba bivše Jugoslavije, sljedeće godine obilježiće 70 godina rada. Ovo trebinjsko preduzeće je najveći proizvođač visokokvalitetnih alata u BiH i jedan od najvećih u Evropi osnovan 1951. godine

IAT je simbol Trebinja i njegov razvoj bio je i razvoj grada u svakom segmentu. Dao je temelj modernizaciji privrede, zapošljavanju i izvozu širom svijeta, što je decenijama potvrđivalo kosmopolitsku viziju ljudi na čelnim pozicijama ovog preduzeća i grada.

- Zamisliti Trebinje bez fabrike bilo bi isto kao tijelo bez duše. Samo velika i jaka proizvodna preduzeća su sposobna da državi donesu stabilnost i samostalnost - znala je da kaže pokojna direktorka ovog preduzeća Branka Ratković.

Danas, Industrija alata Trebinje, ili kako je Trebinjci jednostavno zovu fabrika, nastavlja tradiciju kvaliteta koja je davno začeta, i ima širok proizvodni program - alat za bušenje, alat za rezanje navoja, specijalni alati: strugarski alati, glodala, upuštači, razvrtači, pribor za mašine.

- Industrija alata i dalje zauzima značajno mjesto u ovoj branši i u ovom dijelu Evrope. Obim proizvodnje i ponuda proizvoda su se mijenjali s godinama, u skladu sa zahtjevima kupaca, odnosno zahtjevima tržišta. Stabilan kvalitet, dobra cijena, uredni rokovi isporuke i dobar servis učinio je da prodaja naših alata opstane toliko godina na ovom surovom tržištu - kažu iz IAT-a za eKapiju.

Trenutno je najveća potražnja za navojnim alatima, mada ni ostali ne zaostaju. Dugogodišnji partneri koji kupuju njihov alat dolaze sa raznih strana svijeta - od Amerike, Njemačke, Austrije, Italije, Španije, Turske, Irana...

- Izvozimo više od 95% svojih proizvoda na izbirljivo svjetsko tržište - Italiju, Španiju, Njemačku, Austriju, Belgiju, Tursku, Iran, Rusiju, SAD, te u države bivše Jugoslavije. Trenutni proizvodni kapaciteti zadovoljavaju potrebe i zahtjeve tržišta.


U saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment Industrija alata Trebinja sprovodi obuku CNC operatera i u toku je njihova obuka u pogonima predizeća.

- Imamo potrebu za modernizacijom opreme i mašina. U ovoj godini smo i pokrenuli projekat modernizacije mašinskih kapaciteta, ali zbog pandemije koronavirusa aktivnosti oko investiranja i tih ulaganja su zaustavljene do nekih boljih i izglednijih vremena.

Zbog pandemije će sačekati i investiranje u novi halu i najnoviju tehnologiju, što su takođe zacrtali kao cilj.

- Doba pandemije koron virusa je uticalo na poslovanje, jer smo poslovali u malo drugačijim okolnostima, ali generalno smo zadovoljni poslovanjem u prvoj polovini ove godine. Uprkos svim problemima uspijevamo da održimo pozitivno poslovanje i trend rasta prihoda. Imamo dovoljno ugovorenog posla, i nadamo se da ćemo do kraja godine biti još uspješniji i bolji - zaključili su iz IAT-a za eKapiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.