NavMenu

Vlasnik Zare posjeduje nekretnine vrijedne više od 15 mlrd EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 08.07.2020. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Vlasnik svjetskog lanca trgovina Zara Amancio Ortega posvetio se poslovanju nekretninama čija se vrijednost procjenjuje na milijarde evra.

Prema pisanju američkog poslovnog magazina Bloomberg, ovaj Španac posjeduje nekretnine, odnosno imovinu vrijednu 15,2 mlrd EUR. Ortega ima najveći portfolio u odnosu na druge evropske bogataše.

Samo prošle godine uložio je 2,1 mlrd EUR u različite vrste nekretnina posredstvom svoje holding kompanije Pontegadea u čijem je vlasništvu trgovina odjećom i obućom Zara Inditex SA. Pontegadea je 2019. godine imala neto prihod u iznosu od 1,8 milijardi evra.

Ortega, koji je uvjerljivo najbogatiji Španac, u Sjedinjenim Američkim Državama je tokom posljednjih nekoliko godina uložio tri milijarde dolara u nekretnine.

U njegovom vlasništvu su atraktvine nekretnine na Menhetnu i u Majamiju. Prošle godine njegova investicijska kompanija je dogovorila posao vrijedan 72,5 miliona dolara o gradnji hotela u centru Čikaga. To se desilo nakon što je kupio zgradu u jednoj od centralnih poslovnih zona u Vašingtonu i dvije poslovne zgrade u Sijetlu.

Bloomberg podsjeća da je Ortega bio sin željezničkog radnika. Sada ima bogatstvo od 58,5 milijardi dolara. Tokom pandemije virusa korona njegovo bogatstvo se smanjilo jer je bio primoran da zatvori pojedine trgovine. Akcije njegove kompanije su ove godine pale za 22%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.