Izvor: eKapija | Srijeda, 08.07.2020.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bijeljina planira gradnju slobodne zone

Stanje u poljoprivredi i turizmu u vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa kovid-19, mogućnosti za zaštitu domaće proizvodnje, ali i planovi za osnivanje slobodne zone u Bijeljini bile su glavne teme sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

- Semberija je agrarna sredina i danas smo razgovarali, prije svega, o načinima pomoći, odnosno, zaštiti poljoprivrednih proizvođača, ali i prerađivača. Među njima su i kompanije iz Republike Srpske koje u spoljnoj trgovini mesa moraju biti ravnopravne sa kompanijama iz FBiH, što u ranijem periodu nije bio slučaj. Ukoliko kompanije iz Srpske budu ravnopravne, lakše će i primarni poljoprivredni proizvođači plasirati svoju robu ovim kompanijama - bio je jasan Košarac, podsjetivši da BiH, pored izvoza junetine i teletine u Tursku, traži nova tržišta za izvoz ovog mesa, uključujući Kinu i Evropsku Uniju.

Govoreći o mogućnosti za izgradnju slobodne zone u Bijeljini, on je izrazio zadovoljstvo zbog inicijative gradonačelnika i Gradske uprave Grada Bijeljina za uspostavu ovakve zone u Bijeljini, koja bi za ovaj Grad značila više prihoda, više radnih mjesta, a upotpunila bi i poslovnu ponudu Semberije u cjelini, prenosi swot.ba.

Ocijenjeno je da je turizam među privrednim granama koje su prethodnih mjeseci pretrpjele najveću štetu, a Košarac je najavio da će međunarodne finansijske ustanove obezbjeđivati grantove za ovu granu privrede, ali da će za to biti potreban i angažman Gradske uprave.

Za naredni period je najavljena i posjeta Bijeljini mađarskog ambasadora u BiH s kojim bi trebalo da se razgovara o mađarskim iskustvima u banjskom turizmu koja bi se mogla primijeniti na Banju Dvorovi.

- Za projekte u oblasti poljoprivrede u BiH će na raspolaganju biti preko 30 mil KM grantova iz EU koja će biti raspodjeljivana preko UNDP-a. Grantovi poput ovih su velika šansa za našu poljoprivredu i ne treba dopustiti da se ne iskoriste, a naš Agrarni fond će pomoći poljoprivrednicima da dođu do tih sredstava. Dragocjena će biti i podrška Ministarstva sektoru turizma, a očekujemo i da će uskoro biti pokrenuta procedura uspostavljanja preduslova za osnivanje slobodnih zona, kao i da će jedna od tih zona biti u Bijeljini, a Grad će sa svoje strane obezbijediti infrastrukturu - najavio je Mićić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.