Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.07.2020.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Boha iz Zenice kvalitetom i naslijeđenim znanjem osigurala put uspjeha - Dnevno proizvedu oko 20 garnitura namještaja

(Foto: Boha)
Kompanija Boha iz Zenice, koja se od 2002. uspješno bavi proizvodnjom namještaja, do kraja godine planira ojačati poslovanje nakon pandemije, kao i da nastavi razvojne planove, koji uključuju i nova zapošljavanja i širenja tržišta.

- Svake godine proizvedemo jedan ili više novih proizvoda, uđemo na novo tržište, nađemo nove kupce, a kao posljedica toga širimo kapacitete. U bliskoj budućnosti, uz Božiju pomoć, planiramo se širiti i zapošljavati te biti prepoznatljiv brend na domaćem i ino tržištu – kaže za eKapiju direktor Bohe Harun Begagić.

Prisjećajući se početaka Begagić ističe da je najteži trenutak bio odvažiti se i započeti realizaciju ideje u koju su vjerovali, pretvoriti ideju i riječi u djela.

- S obzirom na to da smo Bohu osnovali, kao poslovni partneri, Sabrija Kulovac i ja, najviše sam ponosan na naše partnerstvo, zajedničku borbu, kao i na to što smo ostvarili mnoge planove koji su na spisku, hvala Bogu – ističe Begagić i dodaje da su na samom početku, njih dvojica bili jedini zaposlenici Bohe.

- Sve što napravimo, prodavali smo na zeničkoj buvljoj pijaci, a također smo i tapacirali stari namještaj te taj dan imali novac za ručak. Glavni motiv je bila osnovna ljudska potreba za normalnih životom i slobodom, za radom, privređivanjem i iskorištavanjem znanja kojeg smo posjedovali, kao tada mladi ljudi. Očekivanja su bila isto kao i glavni motiv, osnovne potrebe za život.

Navodi da je pandemija uticala na sve segmente života, a tako i na njihovo poslovanje.

- Do kraja godine, nadamo se stabilizaciji naše firme i da nastavimo putem kojim smo krenuli.

Kvalitet, dizajn i funkcionalnost

Boha danas prati svjetske trendove u izradi namještaja, te proizvodi 15-20 garnitura dnevno, u jednoj smjeni. Zastupljeni su najviše na domaćem tržištu, a izvoze takođe na regionalno i evropsko tržište.

Kako kaže Begagić, sirovine potrebne za izradu namještaja nalaze na domaćem tržištu, i ništa direktno ne uvoze.

- Prednost uvijek dajemo domaćim proizvođačima, ali dio sirovina je od stranih dobavljača koji su otvorili firme u BiH.

(Foto: Boha)
Da je kvalitetan namještaj tradicija Bosne i Hercegovine, smatra i on i navodi da su učeni da rade kvalitetno i nikako drugačije.

- Naš bosanskohercegovački namještaj daje vrijednost i radi se da traje i da pruža zadovoljstvo. Naše prednosti u odnosu na konkurenciju su prvenstveno znanje koje su na nas prenijeli naši očevi, koji su se "u ono doba" bavili obradom drveta i pravljenjem namještaja, naša kreativnost, a zatim novoizgrađeni proizvodni pogon i tehnološko unapređenje u koje smo uložili sredstva.

Begagić ističe da je što se tiče industrije namještaja na globalnom nivou, proizvodnja u BiH jedna od najkvalitetnijih, ali da ono što naše proizvode stavlja na dno ljestvice na globalnom tržištu jeste nedostatak brenda.

- Stvaranje brenda je segment koji nam nedostaje. Tome se posvećuje malo pažnje s obzirom na to da je to skup i dugotrajan proces, a i nemamo još uvijek razvijenu svijest koliko je to ustvari bitno i koliko može poboljšati poslovanje.

Dodaje i da je moderne trendove teško prognozirati, jer se brzo mijenjanju, a da se oni trude da ih dosljedno prate.

- Dizajn uglavnom prilagođavamo potrebama naših kupaca, čije potrebe opet diktira prostor u kojem žive. Bez obzira na taj ograničavajući faktor, naš namještaj posjeduje kvalitet, dizajn i funkcionalnost.

S.T.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.