NavMenu

Ogledno zemljište Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci daće šansu za obrazovanje novih kadrova - Edukativni centar dobija i sistem za navodnjavanje

Izvor: RTRS Srijeda, 08.07.2020. 09:01
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je u utorak, 7. jula, da je cilj da na površinama Eksperimentalno-edukativnog centra banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta budu obučeni studenti za samostalno vođenje proizvodnje, kao i da se nove sorte i tehnologije pokažu proizvođačima.

Pašalić je istakao da je to bitno i sa stanovišta organizovanja naučno-istraživačkog rada kako bi se ono što se kroz rad spozna primijenilo na polju.

- Dobro je da su na ovom polju angažovani i privatni sektor i instituti iz regiona - rekao je Pašalić novinarima, prisustvujući Danu polja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u Aleksandrovcu kod Laktaša.

On je dodao da će Ministarstvo poljoprivrede podržavati ovakve aktivnosti i da je u budžetu ovog ministarstva svake godine određeno 100.000 KM za osnovne potrebe održavanja Centra i nabavku osnovne mehanizacije.

Pašalić je podsjetio da je održana prezentacija glavnog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na površini Centra koji će pomoći u poslovima istraživačkog rada i proizvodnje, a finansiraće ga ministarstvo sa 1,8 mi KM.


Početkom septembra bi mogla krenuti u realizaciju prva faza tog projekta, naveo je on.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da je ovaj Eksperimentalno-edukativni centar potreban i studentima i proizvođačima.

Prema njegovim riječima, ogledno zemljište od 50 hektara dato je na koncesiju od Vlade Srpske na duži niz godina i na njemu se, uz oglednu, obavlja i komercijalna proizvodnja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.