Izvor: RTRS | Srijeda, 08.07.2020.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PD Semberija ima potencijala za izvoz pšenice i brašna - Podršku obećalo Ministarstvo spoljne trgovine

(Foto: smart.art/shutterstock.com )
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac najavio je nakon posjete Poljoprivrednom dobru Semberija u Bijeljini da će intenzivnim razgovorima nastojati da ovom lideru u proizvodnji žitarica i uljarica omogući izvoz na tržište istočnih zemalja.

- Procjene govore da oni imaju kapacitete za to, sa godišnjom proizvodnjom 5.000 tona pšenice, a sa onim što se otkupi PD Semberija ima na raspolaganju 11.000 tona pšenice - rekao je Košarac novinarima i dodao da će se kompanija bazirati na prodaju brašna, jer je isplativije prodavati gotov proizvod, nego sirovinu.

On je naveo da ovo poljoprivredno dobro ima i godišnju proizvodnju mlijeka preko 1,5 miliona litara i projekciju za narednu godinu od tri miliona litara, što govori da je riječ o respektabilnoj kompaniji kojoj treba podrška institucija.

Košarac je najavio podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa svim primarnim poljoprivrednim proizvođačima, navodeći da je njihova obaveza i nadležnost da obezbjeđuju nova tržišta.

- Raduje me koncept razvoja ove kompanije koja ima stotinjak radnika i kapacitete da može zaposliti značajno više ljudi - rekao je Košarac i najavio podršku za dalji razvoj PD Semberija.

Direktor PD Semberija Branimir Andrić izjavio je nakon razgovora sa Košarcem da očekuju institucionalnu pomoć za plasman sirovine i svojih poluproizvoda, prvenstveno brašna, na tržišta istočnih zemalja, te naveo da imaju kapacitet za izlazak na tržišta Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

- Imamo sirovinu i potencijal za preradu i izvoz brašna - rekao je Andrić, navodeći da su pšenicu odličnog kvaliteta proizveli na 800 hektara.

Prema njegovim riječima, PD Semberija na farmi trenutno ima 160 krava u muži i plan da to sljedeće godine bude 360 krava u muži, odnosno 430 krava na farmi, a godišnja proizvodnja 1,5 miliona litara mlijeka trebala bi biti podignuta na tri miliona litara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.