Izvor: eKapija | Utorak, 07.07.2020.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta donosi novi zakon o javnim nabavkama u BiH?

(Foto: mojo cp/shutterstock.com)
Klub poslanika DF-SD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u proceduru novi Zakon o javnim nabavkama usklađen s evropskim standardima.

Radi se, naime o zakonu koji je kreiran u komunikaciji sa sefom delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom i Evropskom delegacijom u BiH, a sa kojim su upoznate i Ambasade Njemačke, Sjedinjenih Amričkih Država i Velike Britanije, prenosi Institut za javne nabavke.

U nastavku su najbitnije novine u zakonu:

- Novi zakon će u potpunosti biti usklađen sa Evropskom direktivom o javnim nabavkama, odnosno BiH će ugraditi EU standarde u svoje zakonodavstvo, što će biti značajan korak u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Potpuno izmijenjen dio zakona koji se odnosi na izuzeća od procedura javnih nabavki. Upravo je ovaj dio zakona o izuzećima vrlo često zloupotrebljavan, i korišten je kao prostor za niz manipulacija.

- Podiže se nivo stručnih kriterija za izbor članova Komisije za žalbe, poput nivoa potrebne stručne spreme na VSS za one koji nisu pravnici, a položen pravosudni ispit za pravnike.

- Podiže se visina naknada za pokretanje žalbenog postupka za deset puta u odnosu na prethodni zakon. Niske naknade za žalbene postupke su kreirale ponajveće manipulacije u procesu nabavki do sada. Konačno će se spriječiti ucjenjivanje institucija i privrednika u žalbenom postupku te ubrzati proces realizacije javnih nabavki u interesu građana.

U dosadašnjem zakonu stvorena ja praksa "profesionalnih žalitelja" koji su planirano išli u proces žalbi unutar javnih nabavki, kako bi sebi stvorili prostor da se tim žalbama ucjenjuju drugi ponuđači ili učesnici u javnim nabavkama.

- Manipulacije, dogovori ili sve druge aktivnosti kojim se utiče na oglašivače i ponuđače javnih nabavki u cilju namještanja tendera će se smatrati krivičnim djelom.

- Novim prijedlogom zakona je propisano i da Agencija provodi inspekcijski nadzor nad primjenom ovog Zakona, što će dovesti do poboljšane kontrole procesa.

- Uvodi se i niz drugih odredbi kojima će se do najmanjih detalja sve precizirati, te će zakon biti znatno obimniji i time smanjiti mogućnosti zloupotreba na minimum.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.