NavMenu

Crnogorske banke tokom moratorijuma obračunale 19 mil EUR kamata

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 07.07.2020. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Banke u Crnoj Gori tokom tri mjeseca moratorijuma na otplatu kredita obračunale su 19 mil EUR kamate, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

On je na konsultativnom saslušanju u crnogorskoj Skupštini, na pitanje da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum, pitao da li je neko došao da toči gorivo, a da ga ne plati.

- Mi smo izveli procjenu kamate prije njene realizacije prema Vladi na bazi prethodnih podataka, koja je iznosila 36 mil EUr. Međutim, obračunata kamata je nešto iznad 19 mil EUR i za građane i za kompanije - rekao je Žugić na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da je blizu 64.000 klijenata prihvatilo takvu vrstu moratorijuma, dok je iznos blokiranih sredstava iznosio 1,32 mlrd EUR, prenose podgorički mediji.

Žugić je saopštio da, od početka krize, odobreni krediti za građane iznose 74 mil EUR, kao i da je u taj proces ušlo 58.000 građana.

- Rekao sam ranije kada je donesena odluka o moratorijumu da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamata. Tokom moratorijama se ne naplaćuje ništa, a obračunava se kamata i glavnica i sve se prolongira tri mjeseca - naveo je Žugić.

On je ocijenio da je moratorijum bio pravedan i da je uticao na povećanje likvidnosti građana i kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.