NavMenu

Na plantaži Sušić kod Bihaća rekordan prinos borovnice

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 06.07.2020. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)
U toku je berba borovnice na plantaži Nusreta i Sanele Sušić u blizini Bihaća, a vlasnici kažu kako će ove godine prinos biti rekordan i iznositi oko 12 tona, dok su tokom nekoliko proteklih godina godišnji prinosi bili od pet do šest tona.

Sušići kažu kako su, zahvaljujući pomoći USAID-a, podigli protivgradnu mrežu, a gradske vlasti su im pomogle u nabavci hladnjače i mlina za preradu borovnice. Zbog obima posla tokom berbe angažovali su 25 radnika, te ističu kako se ovih dana radi od jutra do mraka.

- Radi se o potpuno zdravom i ekološkom proizvodu jer se borovnica uzgaja bez upotrebe bilo kakvih hemijskih preparata - kaže Sušić.

U podizanje plantaže uloženo je više od 300.000 maraka, a ona se prostire na više od 2,5 hektara s oko 600.000 sadnica.

Vlasnici kažu kako se s normalnim prinosom mjesečno po hektaru može zaraditi oko 10.000 maraka, ali ističu kako uzgoj nije ni jeftin ni jednostavan.

- Uzgajanje borovnice se mnogo razlikuje od drugih voćaka. Jako je osjetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Zahtijeva konstantnu pažnju, okopavanje, navodnjavanje, ali i nabavku kvalitetnih sadnica. Prva zarada može se očekivati tek nakon tri godine. Ako se sve uradi kako treba, po jednom hektaru prosječno može da se dobije oko 15 tona borovnice - objašnjava Sušić.

Dodaje kako se posljednjih godina na evropskom tržištu odjednom pojavila velika potražnja za plodovima borovnice, te da je prednost u tome da ova kultura jedino na našim prostorima uspijeva u junu i julu, kad zbog nestašice na tržištu dostiže i najvišu cijenu.

Objašnjava kako uzgoj borovnice u odnosu na malinu i jagodu ima brojne prednosti jer ona plodove daje u periodu između 30 i 50 godina, branje je lakše, a plod stabilniji i otporniji na transport.

- Također, borovnica ima duži period branja, što omogućava bolju organizaciju i iskorištenost radne snage -objašnjava Sušić.

Nutricionisti kažu kako ovo bobičasto voće sadrži supstance koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim time i od bolesti srca, a njihovo konzumiranje pridonosi boljem učenju, poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavanju demencije.

- Sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se odlučuju na sadnju i uzgoj borovnice, a pretpostavlja se kako je ovom kulturom zasađeno više od sedam hektara zemljišne površine - kažu u Poljoprivrednom zavodu USK.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.